Et ønske for valgåret 2025: Ikke bruk de mest sårbare barna i et politisk maktspill

1 week ago 10



Foto: www.sturlason.no

Publisert: 06.01.2025 09:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I Aftenposten 27. desember 2024 kritiserte Høyres Erna Solberg og Ine Eriksen Søreide regjeringen for ikke å ta grep rundt ungdomskriminalitet. Det er ikke riktig. Jeg sitter selv i regjeringens ekspertutvalg som skal se på nye tiltak for denne gruppen barn. Så kjære Erna. Mens du har lekt selskapsleker med familien din i julen, har jeg jobbet på spreng.

Barn i konflikt med loven utsettes for en rekke sanksjoner fra politi, barnevern, skole og justis. Det er derfor nødvendig med et tverrdepartementalt samarbeid når tiltak skal utformes. Som denne regjeringen har tatt initiativ til.

Dagens regelverk er menneskerettslig og rettssikkerhetsmessig uholdbart. Det har det vært siden 1999 og burde ha vært ryddet opp i – for lengst.

Ekspertgruppen er et såkalt hurtigarbeidende utvalg. Det er uheldig at regjeringer presses når det skal tas stilling til komplekse spørsmål hvor en rekke samfunnsmessige, juridiske og faglige hensyn skal forenes.

At barn ned i 13-årsalderen begår alvorlig kriminalitet, er et stort samfunnsproblem. Det er imidlertid ikke et nytt fenomen. En økning i barne- og ungdomskriminaliteten var også å vente. Nedstengingen fra forrige regjeringsperiode rammet barn og unge i risiko hardt.

Når barna er kommet så langt i sitt kriminelle løp at det er blitt deres liv, har vi som samfunn sviktet. Forebygging er kommunenes ansvar. Oslo må sørge for at ikke flere barn skyves ut av samfunnets korridorer, uavhengig av hvilke tiltak regjeringen kommer med.

For å redusere barne- og ungdomskriminalitet må det tenkes faglig. Og grundig. Ikke hurtig og politisk. Menneskerettighetenes viktigste funksjon er å stå stødig når det stormer som verst i det politiske landskap. Så kjære politikere i valgåret 2025: Vær så snill, ikke bruk de mest sårbare barna i et politisk maktspill.

Merete Havre er førsteamanuensis (Universitetet i Oslo) og professor (Oslo Met – storbyuniversitetet) i rettsvitenskap.

Read Entire Article