Er KS den største bremsen for likestillingen av funksjonshemmede i Norge?

1 month ago 40



Jeg skulle ønske KS ikke var brems for funksjonshemmedes likestilling, skriver Torstein Lerhol. Foto: Stig B. Hansen

Mellom linjene sies det at flere av oss må på institusjon. Vi kan ikke forvente friheten vi har i dag.

Publisert: 02.12.2024 07:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Jeg er så «hemma» at jeg knapt klarer å bevege meg, men da jeg så nyhetene på NRK søndag, holdt jeg på å dette ut av stolen. Innslaget om kostnaden til yngre ressurskrevende brukere skriver seg inn i det som fremstår som en lengre kampanje fra KS (Kommunesektorens organisasjon) om å kutte i tjenester til unge brukere.

KS’ problembeskrivelse synes klar: Andelen yngre som mottar tjenester i hjemmet, skyter i været. Problemet er de yngres høye forventninger og krav. Mellom linjene sies det at flere av oss må på institusjon. Vi kan ikke forvente friheten vi har i dag. Det er ikke nok ressurser til oss, hverken menneskelige eller økonomiske.

Utfordringene rundt økonomi

Dette baserer de på rapporten «Der folk bor», Status kommune 2024. Slike rapporter er nyttige – når tallmaterialet benyttes riktig. Problemet er når KS leser tallene som fanden leser Bibelen, og presenterer løsninger deretter.

Gruppen «yngre» er sauset sammen til alle under 80 år som har behov for en tjeneste i hjemmet: BPA (Brukerstyrt personlig assistanse), hjemmesykepleie, rus og psykiatri osv. Uansett behov presenteres mellom linjene kun én løsning: institusjon, eller klare seg selv.

Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS har i flere saker, for eksempel under en paneldebatt under Arendalsuka, virket som at hun åpnet for å samle folk i større boenheter, stuet vekk fra samfunnet. Det er kun snakk om utfordringene rundt økonomi, aldri om løsninger og muligheter knyttet til tjenester i hjemmet.

Hva med alle ufaglærte som kommer inn i arbeidslivet som BPA?

Hva med alle funksjonshemmede som kan bidra i arbeidslivet?

KS på kollisjonskurs

KS har enorm påvirkning på hvordan kommunene utøver sine tjenester. De kunne valgt å fremme sine innbyggeres rettigheter. Det har de til nå ikke gjort. Nei, de har aktivt jobbet mot å ta FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter (CRPD) inn i norsk lov. Dette til tross for at et stort flertall av kommunene som svarte på høringen, støtter å ta konvensjonen inn i lovverket.

KS er på kollisjonskurs med dem de selv skal representere.

Som stor tilhenger av kommunenes selvstyre skulle jeg ønske KS ikke var brems for funksjonshemmedes likestilling.

Kjemp heller med oss, for innbyggerne deres, for større rammetilskudd, for nyvinninger som gjør at folk kan fortsette å være mennesker, være frie, bo i hjemmet sitt.

Det er kun i et likestilt samfunn hvor vi ser alles ressurser, at vi virkelig kan finne fremtidens løsninger.

Read Entire Article