Equinor og Shell danner et nytt, felles selskap som skal drive selskapenes felt på britisk sokkel, som Mariner og Shearwater.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Kortversjonen
- Equinor og Shell slår sammen datterselskapene sine i Storbritannia, og danner den største uavhengige olje- og gassprodusenten på britisk sokkel.
- Det nye selskapet blir basert i Aberdeen og skal inkludere Equinors andeler i feltene Mariner, Rosebank, og Buzzard og en rekke felt hvor Shell har andeler.
- Selskapet skal være selvfinansierende og bidra til Storbritannias energisikkerhet, opplyser Equinor.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Saken oppdateres.
Det kommer frem i en melding.
Formelt er det Equinors datterselskap Equinor UK Ltd og Shells datterselskap Shell UK Limited som slår seg sammen.
De danner et nytt selskap som ifølge Equinor blir den største uavhengige olje- og gassprodusenten på britisk sokkel. Målet er å opprettholde den nasjonale produksjonen og bidra til energisikkerhet.
Det nye selskapet baseres i oljebyen Aberdeen. Det skal omfatte Equinors andeler i feltene Mariner, Rosebank og Buzzard og Shells andeler i Shearwater, Penguins, Gannet, Nelson, Pierce, Jackdaw, Victory, Clair og Schiehallion, i tillegg til flere lisenser.
Produserer 140.000 fat per dag
Equinor produserer 38.000 fat oljeekvivalenter per dag i Storbritannia og har om lag 300 ansatte innen olje og gass i landet, opplyser selskapene.
Shells britiske virksomhet produserer over 100.000 fat per dag, og Shell har om lag 1.000 ansatte innen britisk olje og gass.
Det nye selskapets produksjon ventes på over 140.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2025, opplyser selskapene.
Selvfinansiert
Det nye selskapet skal finansiere seg selv, ifølge en melding fra Equinor. Selskapet vil ikke lenger rapportere investeringskostnadene i det nye selskapet. Det vil blant annet redusere risikeon for Equinor, opplyser selskapet.
– Equinor har vært en pålitelig energipartner for Storbritannia i over 40 år gjennom å levere olje og gass, utvikle havvindbransjen, og fremme avkarbonisering. Denne transaksjonen styrker Equinors kontantstrøm på kort sikt, sier Equinors konserndirektør for leting og produksjon internasjonalt, Philippe Mathieu.
– Ved å slå sammen Equinors og Shells mangeårige ekspertise og konkurransedyktige eiendeler, vil denne enheten spille en avgjørende rolle for å sikre Storbritannias energiforsyning, sier han.
Handelen omfatter ikke Equinors felt på grensen mellom norsk og britisk sokkel, som Statfjord, Utgard og Barnacle.
Equinor beholder også havvindanleggene Sheringham Shoal, Dudgeon, Hywind Scotland og Dogger Bank, samt britiske prosjekter innen hydrogen, fangst og lagring av CO2, kraftproduksjon, batterilagre og gasslagre.