Det snakkes om at skolen Fiskå skal legges ned og elevene skal flyttes opp til Karuss, men dette er alle imot.
Selv om vi kanskje ikke skal gå på skolen, har vi søsken, kusiner og fettere og venner. Alle kjenner noen som skal på denne skolen, og alle vet at det er en avgjørelse for at kommunen skal "spare" penger, men er disse pengene verdt at barn vokser opp i dårlige og farlige miljøer?
Vi vil ikke at ungdommer i fremtiden skal oppleve det å gå på skolen som farlig og/eller utrygt. For å forebygge dette, er det tryggere med mindre skoler. Hvis noen føler seg mobbet, eller ikke har det bra, er det mye lettere for dem å få hjelp på de mindre skolene. Fordi da vet flere voksne hvem du er siden det ikke er så mange på skolen.Vi vil ikke at søsknene våre/slekt skal vokse opp i utrygge miljøer. Skolene jobber masse for å skape trygge miljøer, dette vil bli vanskelig hvis skolene blir dobbelt så store. Nå som vi har en mindre skole er det et bra miljø, alle på skolen kjenner/vet hvem de går på skole med. Vi bygger et bra miljø med at vi har f.eks temadag og musikkquiz. På en stor skole, vil dette bli mye vanskeligere. Dobling av skole = dobling av dårlig miljø og gjengkriminalitet. Økonomi og penger er ikke verdt å gamble med livene til ungdommer.
Kommunen har de siste årene snakket om å legge ned de mindre skolene for å lage større skoler. Dette er visstnok en løsning de kom på for å spare penger. Kommunen planlegger å legge ned disse skolene for å spare 17 millioner kroner. De skriver dette som om de har problemer med å betale for skolene. Men i fjor betalte de mye mer penger til kunstmuseum for voksne. Når det først er bra miljø på skolen, og skolen funker mer enn bra nok. Skal de risikere våre liv i samfunnet og på skolen, i et trygt miljø. Nå må vi stille spørsmålene her, hva er viktigst? At ungdommer får gå på skoler med et trygt miljø, eller at kommunen skal “spare” penger. Tenk to steg fremover, tenker de egentlig på konsekvensene av dette?
Siden 2021 har ungdomskriminaliteten økt med 31,5%. Dette er en alvorlig utvikling. Sosiale problemer, økonomiske utfordringer og mangel på gode fritidsaktiviteter spiller en stor rolle.
Når det foreslås å slå sammen skoler er dette en løsning som kan føre til negative konsekvenser.
Større skoler kan gjøre at elever føler seg anonyme, noe som gjør det lettere for dem å bli oversett av lærere. Dette kan føre til at ungdom som allerede har det vanskelig, ikke får den støtten de trenger. I tillegg kan sammenslåing av skoler skade lokalsamfunn, noe som kan øke frustrasjon og sosial uro. Alt i alt kan dette føre til enda mer gjengkriminalitet. I stedet for å legge sammen skoler, bør vi fokusere på å styrke dem, slik at de kan bidra til trygghet for unge mennesker.
Skrevet av elever på 8 trinn på Fiskå skole, representert ved Eline Murud Mcinerney, May Kjørslevik og Linnea Knutsen.
– Jeg er redd for at politikerne ser på oss som tall, og ikke mennesker
Bevar Fiskå skole
Åpen