Disse Hizbollah-toppene er drept: – Under et voldsomt press

3 hours ago 5



– Mot en organisasjon som Hizbollah har det en symbolsk verdi å ta ut ledere, men også en faktisk verdi rent militært ved at det reduserer effektiviteten.

Det sier oberstløytnant og seksjonssjef for landmakt på Krigsskolen, Sigbjørn Halsne.

– I tillegg har det en verdi på hjemmebane, ved at Israel viser at de er i stand til å ramme dem. Det siste er at det er med på å demoralisere Hizbollah, ved å sende et signal om at «vi vet hvor dere er, hvem dere er, og vi kan ta dere ut.»

Bilde av

Sigbjørn Halsne

Fredag kveld ble Hizbollahs øverste leder, Hassan Nasrallah, drept i det massive israelske angrepet mot Sør-Beirut. Kroppen hans er funnet søndag, sier kilder til Reuters.

Han blir beskrevet som den viktigste beslutningstageren i Hizbollah av det israelske forsvaret, og er den siste i rekken av topper som er drept av Israel. Etter helgens angrep har Israel gått ut med en «skryteliste»:

Dette er noen av toppene som har måttet bøte med livet de siste månedene:

Fuad Shukr

Kun få dager etter angrepet på Golanhøydene i juli, tok et israelsk angrep livet av Fuad Shukr.

Han ble omtalt som Hassan Nasrallahs høyre hånd. Han ble drept i et israelsk angrep mot Sør-Beirut den 30. juli. I angrepet ble også tre sivile, inkludert to barn, drept, ifølge Libanons helsemyndigheter.

Shukr blir omtalt som en grunnleggerne bak Hizbollahs militære fløy. Israel og USA har begge hevdet at Shukrs står bak store angrep. Blant annet knyttes han til et angrep mot USAs marinekorps i Beirut i 1983, hvor 241 amerikansk personell ble drept. Ifølge Al Jazeera, hadde USA utløst en dusør på 5 millioner dollar for informasjon om Shukr i 2019.

Shukr skal også ha vært en nær venn av Hizbollahs tidligere militærleder Imad Mugniyeh, som ble drept av Israel i Damaskus i 2008.

Ibrahim Aqil

Han var leder for Hizbollahs spesialstyrker, Radwan-styrkene. Han ble drept fredag 20. september i et angrep mot nabolaget Dahieh i Sør-Beirut.

Han ble med i Hizbollah på 1980-tallet og var ansvarlig for gruppens angrep utenfor Libanon, ifølge det israelske militæret. Likt flere av Hizbollahs toppledere holdt Aqil lav profil. Det skriver Al Jazeera.

Aqil var etterlyst av USA grunnet hans tilknytning til bombingen av den amerikanske ambassaden i Beirut i 1983, som tok livet av 63 personer. Også Aqil kobles til bombingen av USAs marinestyrker.

Ahmes Wahb

Han ble drept i samme angrep som Aqil. Det opplyser Hizbollah, ifølge BBC.

Han var en høytstående figur i Radwanstyrkene,

Ifølge Libanesiske helsemyndigheter ble minst 31 personer drept i angrepet, inkludert kvinner og barn. Enda flere ble skadet.

Ibrahim Muhammad Qubasi

Qubasi var også kjent under navnet «Hajj Abu Musa». Han ledet Hizbollahs missil- og rakettdivisjoner, og ble drept i et israelsk angrep mot Sør-Beirut den 24. september.

Qubasi skal ha vært ansvarlig for et angrep i 2000 hvor tre israelske soldater ble kidnappet og drept, ifølge Al Jazeera.

Quabsi ble drept i et israelsk angrep mot sør-Beirut den 24. september. Seks personer ble drept i angrepet, og 15 ble skadet.

Hassan Nasrallah

Han ble født i Libanon i 1960, og var aktiv i den sjiamuslimske politiske bevegelsen Amal før han ble med i Hizbollah i 1982. Gruppen ble dannet det året av medlemmer av den iranske revolusjonsgarden.

Under Nasrallahs ledelse har organisasjonen vokst til å bli en betydelig maktfaktor i libanesisk politikk. Han har vært leder for Hizbollah siden 1992, da hans forgjenger ble drept i et israelsk luftangrep.

IDF beskriver Nasrallah som den viktigste beslutningstageren i Hizbollah.

– Drapet på Nasrallah var et nødvendig skritt mot det å oppnå målene vi har satt oss, å få innbyggerne trygt returnert til hjemmene sine i nord og endre maktbalansen i regionen i årene fremover, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu lørdag kveld.

Nabil Kaouk

En annen høytstående leder i Hizbollah, Nabil Kaouk, skal ha blitt drept i samme angrep som Nasrallah lørdag, ifølge IDF.

Les også: Pekes ut som Hizbollah-lederens mulige etterfølgere

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets stabsskole, sier at Israel etter all sannsynlighet har brukt en kombinasjon av etterretningsmetoder for å lokalisere Hizbollah-toppene:

  • Signaletterretning
  • Kommunikasjonsetterretning
  • Kartlegging av alle sirkler og folk rundt personen
  • Kilder eller agenter i felt

– Er det mulig å ta ut så mange Hizbollah-topper uten menneskelige kilder?

– Ja. Men jeg tror likevel det er en kombinasjon. De vil være så trygge som mulige på at det er riktige, og da vil de ha flere kilder på at det stemmer.

Røseth sier det kan være en sum av mange indisier som til slutt gjør at Israel mener de har nok informasjon til å angripe.

Bilde av

Tom Røseth

– Det kan være for eksempel leveranser av ting som indikerer at ledelsen av Hizbollah er der. Alt fra om de vet hva slags mat noen spiser til at det er ting som kun ledelsen i Hizbollah har tilgang til av digital kommunikasjon. Selv om du ikke ser innholdet i kommunikasjonen, vil du likevel kunne registrere en type kommunikasjon, for eksempel en satellitt-telefon.

 – / AFP / NTBEn ung jente holder opp et plakat med et bilde av Ibrahim Aqil under begravelsen hans i Beirut, 22. september. Foto: – / AFP / NTB

Etterretningseksperten sier det er umulig å si akkurat hva som har gjort at Israel har vært sikre på at de har hatt kontroll på riktig person.

Men han er overbevist om at dette er et resultat av tett oppfølging over tid.

– Det kan også være at de har visst lokasjonen lenge, eller at de tidvis har visst lokasjonen. Da vil det være visse vinduer som åpner og lukker seg, men at Israel gitt situasjonen og konteksten fant ut at det var opportunt å angripe nå, sier Røseth.

– Relativt ukoordinert respons

Oberstløytnant Halsne sier at Hizbollah på kort sikt er redusert. Det at så mange lederne nå er drept, kan redusere Hizbollah sin evne til samordnet og koordinerte respons på det som skjer, mener han.

Han understreker at man må ta mange forbehold slik konflikten står nå. Men:

– Det kan se ut til at Hizbollah sin respons nå er relativt ukoordinert. De skyter raketter og missiler, men det har så langt virket svakt koordinert. Det kan være et resultat av at de er lammet av personsøker-angrepet og at flere ledere er tatt ut, sier Halsne.

De målrettede angrepene på Hizbollah-topper ble intensivert etter at en rakett tok livet av 12 barn og unge voksne på de israelokkuperte Golanhøydene i slutten av juli.

Israel la skylden på Hizbollah for raketten, som nektet for å stå bak.

Store sivile tap

Drapene på Hizbollah-toppene har også store sivile kostnader. Siden opptrappingen av konflikten er over 1000 mennesker drept, blant dem 156 kvinner og 87 barn. Bilder viser enorme skader, og hvordan folk har flyttet ut i gatene:

Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

Rundt 6300 mennesker skal være såret.

I følge FNs høykomissær for flyktninger, Filippo Grandi, er over 250.000 mennesker blitt drevet på flukt. Over 200.000 internt i Libanon og 50.000 har flyktet til Syria.

Ikke første gang Hizbollah og Israel er i væpnet konflikt

  • I 2006 var det i en 34 dager lang krig, som startet med at Hizbollah skjøt flere tusen raketter mot Israel. Israel svarte med et massivt luftangrep og en bakkeinvasjon i deler av Libanon.
  • Under sin okkupasjon av Sør-Libanon, greide Israel aldri å bekjempe Hizbollah.

– Voldsomt press

Oberstløytnanten sier at mellomlederne i en organisasjon som Hizbollah er viktigere enn de øverste lederne.

– Og der ble nok mange satt ut av personsøker-angrepet. De er nå under et voldsomt militært press.

På lang sikt tror Halsne at Hizbollah vil bygge seg opp igjen.

– Man har sett andre organisasjoner som IS og al-Qaida bli sterkt redusert av slike angrep, men det er organisasjoner som hadde langt mindre fotfeste i befolkningen. Hizbollah har eksistert siden 80-tallet og har sterk støtte i sjia-delen av samfunnet. Da er de i stand til å erstatte lederne sine.

 Ali Alloush / Reuters / NTBSlik så Sør-Beirut lørdag 28. september, etter israelske angrep mot byen. Foto: Ali Alloush / Reuters / NTB

Mange stiller seg nå spørsmålet om Israel kommer til å iverksette en bakkeinvasjon av Libanon. Halsne tror det er mer sannsynlig nå enn for fjorten dager siden.

– Men hvor nært forestående det er, er vanskelig å si. Det ligger nok en operasjonsplan hos IDF. Jeg vil tro at deres første fase er intensive luftangrep, og at de så vil gjøre en vurdering på om de har redusert Hizbollah tilstrekkelig. Hvis svaret på det er nei, vil de gå i gang med en bakkeinvasjon.

– Israel ønsker ikke nødvendigvis å gjøre det. Hizbollah er en krevende motstander, og det gikk ikke bra i 2006.

Halsne sier det til syvende og sist vil være et spørsmål hvor stor den politiske viljen og ønsket er for å gå inn i Libanon.

– Krig er politikk, sier han.

Les mer om den historiske bakgrunnen for konflikten her:

Les også: Bakkeinvasjon i Libanon: Kan bli dødelig felle for Israel

Read Entire Article