Det var helt riktig av Joe Biden å trekke seg. Nå kan valgkampen starte opp igjen

1 month ago 23



AFTENBLADET MENER: Det var helt riktig av Joe Biden å trekke seg. Nå kan valgkampen starte opp igjen.

Joe Biden trakk seg søndag som presidentkandidat. Han pekte på visepresident Kamala Harris som sin etterfølger. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 30 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Rett før klokken 20 søndag, norsk tid, ble det klart at USAs president Joe Biden ville trekke seg som demokratenes presidentkandidat til valget i høst.

På det sosiale mediet X (tidligere Twitter) skrev han at det hadde vært hans hensikt å søke gjenvalg, men at han mente at det var i partiets og landets beste interesse at han nå trakk seg.

Biden skal tale til nasjonen i løpet av uken.

At Biden til slutt trakk seg som presidentkandidat kom ikke akkurat som en overraskelse. Etter flere uker med press fra mange viktige personer i det demokratiske partiet, kongressmedlemmer og bidragsytere hadde Biden nesten ikke noe annet valg.

De har vært bekymret for den 81 år gamle presidentens høye alder og påståtte sviktende helse.

Selv om presidenten ikke klarte å se det selv, hadde det demokratiske partiet garantert mistet mange stemmer dersom han hadde fortsatt som presidentkandidat. En president må være i stand til å styre landet, og ikke ha så svekkede kognitive evner at det går ut over denne svært viktige oppgaven.

Biden blir den første presidenten siden Lyndon Johnson i 1968 som ikke tar gjenvalg.

Biden pekte på Kamala Harris som hans arvtaker. Og det er det nå flere som stiller seg bak. Det er trolig det mest fornuftige valget, i og med at Harris allerede er visepresident, og del av valgkampen mot Donald Trump.

Striden står nå om hun kan ta over de 91 millioner dollarene som er samlet inn til Bidens valgkamp i høst.

Republikanerne mener at de bare kan brukes av Biden, mens demokratene mener Harris var en del av valgkampen til Biden og at de derfor kan brukes.

Ifølge ActBlue, som driver pengeinnsamlingen til Demokratenes valgkamp, ble det samlet inn mer enn 46,7 millioner dollar søndag kveld i Washington, skrev Wall Street Journal.

For det demokratiske partiet, og for så vidt også generelt i amerikansk politikk, bør dette føre til noen refleksjoner rundt alder i politikken og det å klare å få fram yngre politiske talenter. Donald Trump er med sine 78 år heller ikke en ung mann. Mens Kamala Harris er bare 59 år gammel.

Søndag kveld sa Trump at han mente Harris kom til å bli lettere å slå enn Biden.

Men sannheten er nok heller at de hadde ønsket at Biden ikke skulle trekke seg, og tenkte at det ville være lett å slå ham. Med en ny kandidat begynner på mange måter valgkampen på nytt, og det er igjen åpent hva som kan skje i november.

Publisert:

Publisert: 22. juli 2024 10:30

Oppdatert: 22. juli 2024 10:51

Read Entire Article