Det må være like enkelt å sortere og kaste plast­emballasje som annet søppel

1 month ago 43



AFTENBLADET MENER: Det må være like enkelt å sortere og kaste plastemballasje som annet søppel.

Kjartan Alexander Lunde, leder av utvalg for klima og natur i Stavanger, kaster plastemballasje i egne sekker. Foto: Pål Christensen / Aftenbladet

Publisert: Publisert:

For mindre enn 30 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Stavanger begynte å hente plastemballasje i gjennomsiktige sekker i høst. Henting hjemme ble aktuelt igjen da IVARs sorteringsanlegg på Forus gikk opp i røyk sommeren 2022. Nytt anlegg er ikke på plass før tidligst om to år.

Foreløpige tall i Stavanger viser at det hver uke hentes inn mellom 500 og 700 kilo plast i de nye sekkene. Men drøyt 99 prosent av plasten fra husholdningene går fortsatt i restavfallet, skrev Aftenbladet tirsdag.

Plastforurensing er et stort problem i verden. Globalt produseres det årlig rundt 435 millioner tonn plastavfall. Opp mot 23 millioner tonn av dette havner i vannøkosystemer, ifølge Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Representanter for nesten 200 land møttes forrige uke for å prøve å komme fram til en internasjonal avtale mot plastforurensing. De klarte ikke å bli enige.

Kjartan Alexander Lunde (V), som leder utvalg for klima og natur i Stavanger, sier at det er viktig for klimaet å resirkulere materialer i stedet for å brenne det og framstille nye.

Han har troen på at innsamlet mengde vil øke etter hvert som kommunen får markedsført dette bedre. Seksjonsleder for renovasjon i Stavanger kommune, Tor Martin Larsen, sier at i 2025 forventer de en betydelig økning i antall framsatte sekker og i tonnasje.

Og det kan jo hende at dette skjer, ingenting er bedre enn det. Alle monner drar.

Men å kaste plastemballasje er ikke det samme som å kaste papir i en papirdunk eller hageavfall i dunken for dette. Det krever både mer tid og plass.

Sekkene skal bestilles, plastemballasjen skal skylles og rengjøres. Så skal den tørkes, for å unngå mugg. Sekkene med plastemballasje hentes hver fjerde uke.

Det er kanskje ikke alle som har plass til å oppbevare disse sekkene inne i hus eller en leilighet i fire uker. Da foreslår kommunen at plastemballasjen kan leveres i gjennomsiktige sekker på IVARs gjenvinningsstasjoner, og at du kan bestille henting av grovavfall. Hver husstand kan bestille inntil tre slike hentinger per 12 måneder, ifølge kommunen.

Eventuelt kan du også legge plastemballasje i restavfallet, heter det på Stavanger kommunes nettside. Og det er vel nettopp det de fleste gjør.

Skal folk med alle slags boforhold og livssituasjoner kunne delta i dette, må det være enkelt nok til at alle kan bli med. Blir det for komplisert, er det vanskelig å få det til å virke godt.

Publisert:

Publisert: 3. desember 2024 21:46

Read Entire Article