AFTENBLADET MENER: Det må finnes grenser for hvor hardt man skal stramme til i vanlige familiers økonomi.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.
Uttalelsen kommer fra direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).
Han bekrefter til Aftenbladet at det er betydelige endringer i markedet for salg av biler. Nybilsalget går ned i Sør-Rogaland, både Kverneland bil og Møller Bil melder at de forventer en nedgang i år på rundt 30–40 prosent.
Flere merker har også satt ned prisene på noen av sine modeller.
Om vi nå må vente litt med å kjøpe ny bil, om vi må kjøpe en billigere modell, om de største bilfirmaene får dårligere resultat enn de er vant til, så er jo ikke det den største krisen som kunne ramme oss. Men det er selvsagt et symptom på dyrtiden vi er inne i. Rentehopp og prisvekst på mange varer, særlig på matvarer, har blitt utfordrende for mange.
Torsdag denne uken har Norges Bank nytt rentemøte. Det er ventet at de igjen setter opp styringsrenten med 0,25 prosent, til 4,25 prosent. Mange tror da rentetoppen vil være nådd.
Prisveksten i august var lavere enn forventet, den endte på 4,8 prosent. Ifølge seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB, er matvareprisene fortsatt den største bidragsyteren til at den samlede prisveksten er så høy som den er. Selv om prisen på matvarer falt litt i august, er den nå over 9 prosent høyere enn for et år siden. Matvaregruppene som har steget mest i pris siden i fjor er frukt, grønnsaker, brød og kjøtt. Det er ikke akkurat de varene folk flest først kan kutte ut.
I andre enden bidrar nå lavere strømpriser til at prisveksten er lavere enn forventet. Rett og slett fordi det har regnet. Magasinene er fullere.
Strømprisene har hittil bidratt sterkt til å drive prisveksten oppover. Prisveksten skyldes kablene våre til Europa, som politikerne har bestemt at vi skal ha. Jo, private husholdninger har strømstøtte, men prisen uten strømstøtte driver inflasjonen oppover. Norges Banks oppdrag fra politikerne er å holde inflasjonen stabilt på rundt to prosent. Det sterkeste virkemiddelet de har, er å endre styringsrenten. Som nå gir familiene dyrere og dyrere huslån.
Det er grenser for hvor hardt man kan stramme til i vanlige familiers økonomi. Og det blir smått absurd når høye strømpriser skal betales over huslånet til folk.
Publisert:
Publisert: 19. september 2023 11:06