Selv om gamle juletradisjoner fortsatt står sterkt, har oppskrifter vi søker på og hva vi baker, endret seg de siste årene.
Publisert: 30.11.2024 08:00
Ukens tips: Hvilke julekaker vil vi helst lage nå? Og hvilke har vi helt glemt? Lyst til å bake noe helt annet til jul? Her får du gode tips til julebaksten.
Ekspertene: Kristine Ilstad står bak bakebloggen Det søte liv og har gitt ut boken «Det søte liv – julens deiligste kaker» og forsker Eva Narten Høberg ved NibioNibioNorsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) forsker og leverer kunnskap om mat- og planteproduksjon, miljø, kart, arealbruk, genressurser, skog, foretaks-, nærings- og samfunnsøkonomi..
1. Hva baker vi helst til jul nå for tiden?
Juletradisjonene med bakst her i landet går helt tilbake til 1700-tallet. Og gjett hvilken kake vi bakte da? Det kommer vi tilbake til.
Men først – hva baker vi helst i dag? Kristine Ilstad har delt oppskrifter i årevis på bakebloggen sin, og hun følger nøye med på hva det søkes etter i høysesongene.
– Jeg ser at vi dreier mot nye klassikere. Det søkes veldig mye etter moderne vrier på gamle travere, og jeg ser at mange ønsker seg mykere kaker enn bare de tørre småkakene som er tradisjonsrike til jul, sier Ilstad.
Kristine Ilstad står bak en av landets største bakeblogger, detsoteliv.no. Hun merker stor aktivitet og søk etter julekaker tidlig i november. Foto: Signe Dons/Aftenposten
Hun trekker frem det hun vil beskrive som moderne klassikere: Gule bomberGule bomberOppskriften finner du nede i saken. (porsjonskaker av suksessterte), Sarah Bernhardt i langpanneSarah Bernhardt i langpanneOppskriften finner du nede i saken. , Brownie-cookies og Vepsebol. Sistnevnte er små marengskaker med nøtter og sjokoladebiter.
– Det aller beste med alle disse er at det er supre kaker å fryse. Kaker av for eksempel mandelbunn, som gule bomber, blir nesten bedre når de fryses, mener hun.
Noe annet hun ser det søkes mye etter før jul, er konfekt.
– Rocky road er amerikansk og perfekt å lage som konfekt. Den har søt sjokolade som blandes med nøtter, kjeks, marshmallows og så videre. Konfekt er en super gave å gi til jul eller til juleselskapet. Det er gøy og ganske enkelt å lage også.
2. Er det noen julekaker vi har glemt helt?
Nordmenn er fremdeles veldig tradisjonsbundne i julen og holder på de gamle, opprinnelige kakene, ifølge forsker Eva Narten Høberg i Nibio.
– Mattradisjoner er alltid i utvikling. Det ser vi også med julebaksten som tradisjonelt har vært smultstekte kaker, jernstekte kaker og så ovnsbakte kaker. Med det siste ble det langt mer fart i eksperimentering, og utover på 1800- og 1900-tallet fikk vi også flere råvarer å leke oss med, sier Høberg.
Hun forteller at den aller første julekaken var et hevet rugbrød med tørkede frukter i. Dagens variant er en julekake laget av hvete med rosiner eller sukat.
Skal du bake julekaker i år? Stem nede i saken.
Forsker Eva Narten Høberg i Nibio har forsket på norske mattradisjoner og også skrevet artikler om norsk julebakst for Store norske leksikon. Foto: Liv Jorunn Hind/Nibio
3. Syv slag til jul, hva er de egentlig?
Selv om flere eksperimenter litt med baksten, er det fremdeles noen som baker syv slag kaker til jul.
– De opprinnelige syv slagene skulle ha representanter fra smultestekte, jernstektejernstekteAt kakene stekes i jernformer, enten over åpen ild og grue eller på ovnen. Krumkaker lages i slike, blant annet. I dag fås det elektriske jern, men mange sverger fremdeles til de gamle. og ovnsbakte kaker, sier Høberg.
Det fine er at selv om det er syv slag, kan en selv velge hvilke kaker en baker.
– Vi finner kilder som sier at det skal være en tredjedel på hver, men syv kan ikke deles på tre, og da er den ovnsbakte kaken en gjerne baker flest av.
1 av 2Foto: Camilla Flaatten
De som går igjen, er krumkaker og goro (jernstekte), smultringer og fattigmann (smultstekte). Pepperkaker og sandkaker er ovnsbakte eksempler.
– Jernstekte kaker er blant de eldste baketradisjonene vi har. Jernene som gjerne hadde intrikate mønstre, ble opprinnelig brukt til kaker i religiøs sammenheng allerede på 1600-tallet. I dag er de forbundet med goro, vaffel og krumkaker. Jernene ble brukt over åpen ild eller i støpejernsovner, mens de i dag i stor grad er elektriske, sier hun.
1 av 3Foto: Camilla Flaatten
4. Kakeekspertens egen favoritt
Når julen nærmer seg, ser mange frem til å spise sine søte favoritter. Ilstad bodde i Tyskland som barn og har også en tysk julekake som sin personlige favoritt.
– Kanelstjerner må jeg rett og slett ha til jul, sier hun.
Kanelstjerner er laget av en mandeldeig med litt kanel og et tynt lag glasur, og stikkes ut som stjerner med en pepperkakeform.
– De er ikke så kjent i Norge, men det er jo mandeldeig som vi bruker til kransekake, og det er jo veldig populært til jul her i landet, sier Ilstad.
Det er flere ting som trender på bloggen hennes i disse dager.
– Sveler, vafler og lefser. Lefser er nok det vanskeligste å lage, men det finnes enklere oppskrifter som kan stekes i ovnen eller stekepannen, sier hun.
Oppskrifter på to moderne juleklassikere
Gule bomber
Oppskriften gir ca. 30 kaker.
INGREDIENSER
Mandelkaker:
6 eggehviter
300 g sukker
450 g mandler
Gul suksesskrem:
6 eggeplommer
2,5 dl kremfløte
150 g sukker
3 ts maisenna
3 ts vaniljesukker
200 g smør
Pynt:
200 g kokesjokolade
SLIK GJØR DU:
Mandelkaker:
Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukker og pisk videre til tykk marengs.
Mal mandlene fint i mandelkvern og vend inn.
Sprøyt mandeldeigen ut på bakepapir til små topper.
Stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 12–15 minutter. Avkjøl kakene på platen før de etter hvert flyttes over på rist og avkjøles helt.
Gul suksesskrem:
Til den gule kremen has eggeplommene i en kjele sammen med kremfløte, sukker og maisenna. Varm opp blandingen og la den småkoke i noen minutter til den tykner. Ta kjelen av platen og rør inn vaniljesukker og smør.
Sett kremen kaldt til den får en tykk smørekonsistens.
Montering:
Sett sammen to og to mandelkaker med gul krem imellom. Pynt med smeltet sjokolade.
Tips fra Kristine:
– Jeg synes kakene blir best om man maler mandler på den gammeldagse måten med mandelkvern. Hvis jeg maler mandlene i food processor, synes jeg de blir for grovkornet. Og bruker jeg ferdigkjøpt mandelmel, synes jeg det blir for finmalt. Av disse to alternativene, ville jeg nok gått for mandelmel og så heller tilsatt litt mindre eggehvite. Det er viktig at deigen ikke blir så løs at kakene ikke holder fasongen, så prøv deg frem og stek en prøvekake hvis du er usikker.
– Tåler du ikke mandler, kan du forsøke med f.eks. malte hasselnøtter, kokos eller knuste Ritz-kjeks.
– De fleste sprøytetipper kan brukes så lenge åpningen er nokså stor.
– Den gule kremen kan lages dagen i forveien. Dekk den til med plast og oppbevar i kjøleskapet. Kremen tykner når den blir kald og blir da lettere å sprøyte.
– Gule bomber er kjempefine å oppbevare i fryseren, og de tiner raskt.
Kilde: desoteliv.no
Sarah Bernhard i langpanne
Oppskriften er beregnet til stor langpanne.
INGREDIENSER:
Mandelbunn:
400 g mandler
4 ts bakepulver
400 g sukker
6 eggehviter
Sjokoladekrem:
400 g smør
400 g melis
8 eggeplommer
4 ss kakao
4 ts vaniljesukker
3 ss sterk kaffe
Sjokoladeglasur:
300 g kokesjokolade
3 ss smør
SLIK GJØR DU:
Mandelbunn:
Mal mandlene og bland med bakepulver.
Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret litt og litt og pisk til tykk marengs. Vend inn mandlene.
Fordel deigen i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca. 30 x 40 cm).
Stek kaken midt i ovnen ved 175 °C i 20 minutter. Avkjøl kaken i langpannen til den er helt kald.
Sjokoladekrem:
Til sjokoladekremen piskes mykt smør sammen med melis. Pisk inn eggeplommene og deretter kakao, vaniljesukker og kaffe.
Bre sjokoladekremen over den kalde mandelbunnen i et jevnt lag. Sett kaken kjølig i et par timer.
Sjokoladeglasur:
Smelt kokesjokoladen sammen med smøret.
Smør sjokoladen over den kalde kaken i et tynt lag. Sett kaken kjølig igjen, til sjokoladeglasuren stivner.
Kilde: desoteliv.no
Skal du bake julekaker i år?
Ja, men bare pepperkaker og kanskje en annen
Nei
Vet ikke
Ja, vi går for syv slag!
Ja, et sted mellom to og fem
Flere enn syv