«Det er viktig at vi i lokalmiljøet er bevisst på viktigheten av å utvikle beredskap mot spredningen av digital vold»

3 hours ago 5



25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner. Denne dagen er starten på en 16 dagers kampanje – Oransje dager - som avsluttes den 10. desember, på FN-dagen for menneskerettigheter og den internasjonale soroptimistdagen.

I perioden 25. november til 10. desember 2024, som vi kaller «Oransje dager», vil vi i Lister soroptimistklubb rette søkelyset på forebygging av vold mot kvinner. Vi håper, igjen i år, å kunne farge lyktene på broa fra Farøy oransje. Vi håper også å se rådhuset i Lyngdal bli farget oransje. Dette for å minne alle om hvor viktig økt bevissthet om kjønnsbasert vold er - og spesielt i år – forebygging av digital vold.

Noen mener at digital vold slett ikke er reell vold. De skjønner ikke hvorfor det må etterforskes eller straffes. Men kunnskapen vi har fått om digital vold viser at det innskrenker friheten og gjør stor skade. Digital vold angår hver og en av oss i hverdagen vår. Vi må dele kunnskapen, slik at vi alle kan bli tryggere på digitale plattformer og enheter.

Sosiale medier på nett, mobiltelefonen din og andre digitale hjelpemidler kan brukes til å trakassere, krenke, overvåke, kontrollere, forfølge og true. De kan brukes til å utpresse og spre privat informasjon og private bilder, og til å vise, eller direkteoverføre overgrep. Den digitale volden er uten hemninger, uten grenser, spres veldig fort, og det som er publisert på internett er vanskelig å slette.

Den Europeiske Kvinnelobbyen, en paraplyorganisasjon for kvinneorganisasjoner i hele Europa, slapp sin rapport om digital vold i september i år, og der går de nærmere inn på de forskjellige typene av digital vold. Bruk av dypbløff, eller «deepfake», kan være å bruke bilder av kvinner, og uten samtykke feste dem til kropper i pornografiske videoer eller bilder. Stemmen kan også gjenskapes ved hjelp av dypbløff. 90% av denne typen dypbløff rammer jenter og kvinner. Ifølge denne rapporten er allerede 100.000 kvinner rammet av slik digital manipulering.

Videre forteller rapporten at 63 prosent av alle kvinner globalt har opplevd digital forfølgelse. Det arter seg som trusler til mobiltelefonen, eller kontoen på sosiale medier.  Det kan dreie seg om konstant overvåking, fordi forfølgeren har brutt seg inn på mobile enheter og installert et lokaliseringsprogram. Denne volden er reell og alvorlig.

Rettsvesenet i Norge begynner å bli bedre på kunnskap om digital vold, og verktøyet i lovverket har etter hvert blitt utviklet. Men vi i sivilsamfunnet må være oppmerksomme og kreve at rettsvesenet fortsetter å tilegne seg nødvendig kunnskap. Norge har ratifisert Istanbulkonvensjonen, og staten plikter derfor å rette seg etter definisjonene av vold i konvensjonen. Våre kommuner har handlingsplaner for forebygging av vold i nære relasjoner. Hvordan er disse implementert i lokalmiljøet?

Vold i nære relasjoner, også digital vold, er kriminalitet med store konsekvenser, både for den som utsettes direkte og for den som lever med vold. Digital vold skal etterforskes, og offer har rett på beskyttelse mot at volden bare fortsetter - igjen og igjen. Vårt lokale politi har beredskap til å møte anmeldelser om slik vold i nære relasjoner. Dette er kompliserte saker, men de er også prioritert høyt som innsatsområder hos politiet.

Det er viktig at vi i lokalmiljøet er bevisst på viktigheten av å utvikle beredskap mot spredningen av digital vold. Pass godt på passordene dine, og bytt med det samme hvis du opplever noe mistenkelig. Krev at sosiale medier gjør tiltak mot digital vold. Meld alltid fra om digital vold.

Det er viktig at vi i lokalmiljøet er bevisst på viktigheten av å utvikle beredskap mot spredningen av digital vold.

Soroptimistene i Europa slipper nå en kampanje for å forebygge digital vold. Kampanjen «READ the SIGNS» foregår over hele Europa i perioden 25. november til 10. desember. Dette er vårt bidrag som frivillig og uavhengig organisasjon for å forebygge den alvorlige volden som røver friheten fra så mange jenter og kvinner. Lister soroptimistklubb er en liten klubb, men vi markerer kampanjen i desember, på Amfi Farsund, torsdag, den 5. og på Alti Lyngdal fredag, den 6. Da håper vi å komme i prat med mange, både om vårt viktige arbeid mot digital vold, og om det å være en del av kvinneorganisasjonen Soroptimist International.

Maarit Mannermaa,

leder av Lister soroptimistklubb

Read Entire Article