MANGFOLD: Flere store internasjonale selskaper trapper i disse dager ned sitt fokus på mangfold, likestilling og inkludering. Det er derfor viktigere enn noen gang å stå opp for det vi mener er viktig og riktig.
Eivind Gjesteland, Regiondirektør for Capgemini i Stavanger og Camilla Dybendal, Direktør i Capgemini Invent og frivillig prosjektleder for TENK Tech Campen i Stavanger-Regionen
Eivind Gjesteland, Regiondirektør for Capgemini i Stavanger og Camilla Dybendal, Direktør i Capgemini Invent og frivillig prosjektleder for TENK Tech Campen i Stavanger-Regionen
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.
Capgemini Norge fikk i år ODA-prisen Champions of the Year. Det er inspirerende, men ingen sovepute. Tvert imot, det forplikter.
Som Karl Thomas Reinertsen sa fra scenen: «We never compromise on diversity and inclusion».
Det handler om kultur og verdisett. Og kanskje viktigere enn noen gang er det at vi faktisk står opp for de verdiene vi er tuftet på og tror på.
En ny studie fra Capgemini Research Institute, der 12.000 konsumenter ble spurt, viste at forbrukere konsekvent foretrekker å støtte merkevarer og forhandlere som gjenspeiler deres personlige verdier i viktige spørsmål som bærekraft, rettferdig handel, sosial rettferdighet og likestilling. Hele 64 prosent av forbrukerne foretrekker å kjøpe fra virksomheter som oppfattes som bærekraftige, opp fra 60 prosent i fjor. Denne endringen sees på tvers av alle aldersgrupper, med Generasjon Z i tet med 73 prosent.
Vår forskning har også vist at fokus på mangfold, likestilling og inkludering er nært knyttet til en rekke fordeler for virksomheter, inkludert høyere produktivitet, sterkere innovasjon, bedre resultater og økt evne til å beholde talenter.
Kvinner i teknologi
I Capgemini vet vi at mangfold og likestilling ikke bare er rettferdig – det er også helt avgjørende for innovasjon, bærekraft og vekst. For å løse fremtidens utfordringer trenger vi team med ulike perspektiver, erfaringer og bakgrunner. Likevel vet vi at teknologi fortsatt er en bransje der kvinner er underrepresentert. Det vil vi gjøre noe med.
Gjennom TENK Tech Camp, som arrangeres på Vitenfabrikken i Sandnes i august, tar vi et aktivt ansvar for å bygge morgendagens kvinnelige tech-talenter i Norge. Campen samler jenter fra hele landet til to dager fylt med teknologi, mestring, inspirasjon og fellesskap. Her får de oppleve gleden ved å skape med teknologi – på egne premisser.
År etter år ser vi hvordan TENK gir unge jenter selvtillit, rollemodeller og troen på at de hører hjemme i teknologiens verden. Flere tidligere deltakere har allerede valgt utdanning og karriere innen IT og innovasjon.
Det er spesielt viktig å gjøre denne jobben opp mot jenter fordi teknologi fortsatt i stor grad formes, utvikles og ledes av menn – og det skaper en skjevhet som påvirker alt fra produkter til arbeidsmiljøer og samfunnsutvikling.
Hvorfor?
Her er noen grunner til at dette arbeidet er helt avgjørende:
Tidlig påvirkning er nøkkelen: Allerede i barneskolen begynner mange jenter å miste interessen for teknologi og realfag, ofte fordi de ikke kjenner seg igjen i rollene som presenteres, eller fordi de mangler støtte og rollemodeller. Vi hører ofte «jeg tror ikke jeg er den teknologiske typen». Hvis vi venter til videregående eller høyere utdanning, er det ofte for sent.
Likestilling starter med muligheter: Jenter skal ha like muligheter som gutter til å utforske, mestre og lykkes innen teknologi. Det handler ikke om å tvinge noen inn i en bransje, men om å åpne dørene på vidt gap og si: “Her hører du også hjemme.”
Samfunnet trenger det: Vi står foran store utfordringer innen klima, energi, sikkerhet og digitalisering. Hvis halvparten av befolkningen ikke er med på å utvikle løsningene, mister vi verdifulle perspektiver, innsikt og innovasjon.
Rollemodeller endrer alt: Mange jenter trenger å se noen som ligner på dem selv i tech-verdenen for å tro at det er mulig. Derfor er initiativ som TENK Tech Camp så viktige – de viser både bredden og mulighetene i teknologi, og gir jentene tro på seg selv.
Det skaper reell endring: Vi kan ikke bare snakke om mangfold – vi må bygge det. Og det starter med å gi jenter plass, selvtillit og en følelse av tilhørighet i teknologiens verden.
Ekskludering
På tross av tydelige funn i gjentatte forskingsprosjekter, ser vi at deler av samfunnet fortsatt preges av ekskludering, bevisste og ikke minst ubevisste fordommer. Vi er altså på ingen måte i mål – og trenden er urovekkende.
Mangfold er ikke en utfordring, det er en ressurs. Når mennesker med ulik bakgrunn, alder, erfaring, kultur, kjønn og identitet møtes, oppstår det nye perspektiver. Det er denne dynamikken som skaper kreativitet og som fører til at løsninger vi aldri tidligere hadde tenkt på oppstår.
Inkludering og mangfold er ikke et mål vi når én gang for alle. Det er en kontinuerlig prosess, en vilje til å lære, lytte og justere kursen. Det krever lederskap, mot og ydmykhet. Men gevinsten er enorm; et samfunn hvor flere får blomstre, og hvor vi sammen står sterkere.
La oss ikke nøye oss med å snakke om mangfold. La oss handle, både som kunder, som ansatte og som arbeidsgivere og vise at vi mener alvor.
Publisert:
Publisert: 17. juli 2025 12:09