Det er uansvarlig å sette IA-avtalen i spill. Alle steiner må snus, også sykelønnsordningen

1 month ago 16



AFTENBLADET MENER: Det er uansvarlig å sette IA-avtalen i spill. Alle steiner må snus, også sykelønnsordningen.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik ville frede sykelønnsordningen. Arbeidsminister Tonje Brenna ga etter for presset. Foto: Emilie Holtet / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Staten og partene i arbeidslivet, blant andre LO og NHO, var fra september til desember i forhandlinger om IA-avtalen (avtalen om inkluderende arbeidsliv). Denne uken ble det klart at de ikke hadde klart å bli enige om en ny avtale.

NHO mente at det må være mulig å utrede alt, også sykelønnsordningen. LO mente at den måtte fredes i fire år. I forhandlingene kom det et forslag om å diskutere avtalens varighet mot en full fredning av sykelønnsordningen i denne perioden. Det sa LO også nei til. De ville kun skrive under på en avtale som garanterte at også en mulig ny regjering var bundet av fredningen av sykelønnsordningen.

Arbeidsminister Tonje Brenna gikk først hardt ut og sa at hun ville se på alt, men klarte til slutt ikke stå imot presset fra LO.

IA-avtalen er en avtale der partene forplikter seg til å arbeide for å få ned sykefraværet. Men etter 23 år med IA-avtaler har Norge verdens høyeste utgifter til sykefravær og uføretrygd, ifølge OECD. Utgiftene til sykepenger for lang- og korttidsfraværet er ventet å koste 64,2 milliarder kroner neste år, en økning på 8,2 milliarder kroner, ifølge statsbudsjettet for 2025.

LO mener at det er arbeidsmiljøet som er årsaken til det høye sykefraværet. Men forskning har vist at dette ikke nødvendigvis stemmer.

Den inneværende avtalen går ut ved nyttår.

IA-avtalen har kanskje ikke bidratt til å redusere sykefraværet, men den har lagt til rette for bedre partssamarbeid om forebyggende arbeidsmiljøarbeid, ifølge forskning.

Følgene av å ikke ha en IA-avtale er blant annet at det i større grad blir opp til arbeidsgiverne om de vil prioritere arbeid med inkluderende arbeidsliv. Det setter dagens sykelønnsordning i spill. Og retten til utvidet egenmelding, som IA-avtalen oppfordrer arbeidsgivere å tilby sine arbeidstagere, kan forsvinne.

Det er dette som står på spill når LO krever at det skal være umulig å snu alle steiner i fire nye år.

At regjeringen ikke er bundet til en IA-avtale, betyr at Stortinget kan kutte i sykelønna etter neste valg. Nå bruker LO dette til å advare mot et regjeringsskifte neste år.

«NHO vil kutte i sykelønna og satser på at det skal skje hvis Sylvi Listhaug blir statsminister og Frp, Høyre og Venstre får makta», sa Fagforbundets leder Mette Nord.

Men når sykefraværet i perioden med IA-avtalen har gått opp med 20 prosent, i stedet for å gå ned, må det være mulig å se på om dette faktisk skyldes sykelønnsordningen.

Ingen vinner på at det nå ikke er noen avtale i det hele tatt.

Publisert:

Publisert: 9. desember 2024 11:54

Read Entire Article