Det er ikke rettferdig for de som bor i distriktene å miste et slikt tilbud

1 month ago 19



NRK kunne i juli melde at Go-Ahead ikke får lov til å stoppe Sørtoget på flere stasjoner i Agder og Telemark.

Foto: Arkiv

Dette har ført til ergrelse og fortvilelse blant mange av ordførerne. Toget har nemlig stanset på disse stasjonene tidligere, men måtte begynne å kjøre forbi uten stans for å holde tidstabellen. Årsaken var at det var mange feil på spor og signaler som gjorde at toget ofte ble forsinket.

Bane Nor har tatt en avgjørelse på at tidstabellen er viktigere enn service og tilgjengelighet for passasjerene. Det er egentlig helt naturlig. Deres oppdrag er at togene skal ha avgang og ankomst på tiden. Dette gjør de som forvalter av jernbaneinfrastrukturen. Det vil si at de har ansvar for at sporene har god nok kvalitet, og at togene dirigeres der de skal med signalene. Ingen steder i deres mandat fra Regjeringen står det at Bane Nor skal ha fokus på passasjerer og service. Det er det nemlig Go-Ahead og togselskapene som skal tenke på.

For noen kan dette virke som en fornuftig arbeidsfordeling, men for de som rammes av de manglende stansene, føles det som en stor ulempe. De aller fleste av befolkningen kunne se hvor jernbanereformen bar hen. Et komplekst system som ingen egentlig har full kontroll over med et høyt antall selskaper med spesialiserte oppdrag som på ingen måte harmonerer med hverandre. Bane Nors stoppenekt til Go-Ahead er bare nok et eksempel på dette.

Løsningen for en god tjeneste på jernbanen er ikke å hoppe over stasjoner for å holde tiden. Det gjør bare at de det gjelder benytter seg av andre reisemidler.

Det som trengs, er økt fokus på vedlikehold av det som finnes, og når det er mulig, oppgraderinger eller nye banestrekninger. Heldigvis har SV forhandlet med regjeringen for et økt fokus på jernbanen. Men denne satsningen må opprettholdes over tid. Jernbanen er et godt verktøy som gir muligheter for både by og distrikt. Det er ikke rettferdig for de som bor i distriktene å miste et slikt tilbud. De siste 10 årene har det vært stor satsning på motorvei og biltransport. Men denne satsningen har heller ikke kommet distriktene til gode. Mens motorveiene ofte går utenom små lokalsamfunn, kan jernbanen tilby stasjoner som gir enkel tilgang til transport for folk som bor i disse områdene. Derfor må vi beholde og styrke jernbanen for fellesskapets beste.

Read Entire Article