Eurovision Song Contest:
40 ganger har söta bror slått oss i Eurovision Song Contest, men på én statistikk leder Norge klart.

Publisert 13.05.2025 22:12 Sist oppdatert 5 minutter siden
Eurovisionfeberen herjer over Europa, og tirsdag går første delfinale av stabelen. I år, som mange år tidligere, har Sverige seilet opp som forhåndsfavoritter.
Sverige har hele 40 ganger endt med bedre plassering på resultatlisten enn Norge. I tillegg har vårt naboland totalt sju seiere mot Norges tre.
Men hva er det som gjør at Sverige er flinkere enn oss til å treffe det europeiske Eurovision-publikumet?

12 sisteplasser
– Nå skal du høre! svarer MGP-general og tidligere mangeårig Eurovision-kommentator Jostein Pedersen på spørsmålet om hvorfor Norge blir slått av Sverige så ofte.
Men først kommer han med en oppklaring:
– Vi er faktisk nest best etter Sverige når gjelder de nordiske landene. Jeg synes ikke det er så dårlig!
Pedersen mener vi taper på å være i mindretall oppe i nord.
– Nedover i Europa har de mer felles kultur. Det er ikke mye forskjell på sveitsisk, østerriksk og tysk kultur. Det samme ser vi i Portugal, Spania og Italia, de hører mye på det samme. I Norden er vi i mindretall.

Men det er én ting vi har flere av enn Sverige: sisteplasser. Hvordan skal vi forklare Norges 12 (!) sisteplasser mot Sveriges 2?
Pedersen mener vi velger sanger som ikke er like samlende nedover i Europa.
– Ta «Sámiid ædnan » (Norges bidrag i 1980, journ.anm.), den skjønner ikke resten av verden noen ting av. Men det ble jo en landeplage her hjemme. Samme med Finn Kalviks «Aldri i livet», som fikk null poeng. Det ble en kjempeslager i Norge. Så enten var det Norge som misforsto eller så var Europa.
Sveriges suksessoppskrift
Men til tross for undertall i Norden og likere kulturer lenger sør i Europa, har vår nabo Sverige vunnet den internasjonale finalen 7 ganger. Sist i 2022, da Loreen vant for andre gang.

Svaret på Sveriges suksess mener Pedersen kommer fra gammelt av.
– I 1964 begynte daglige sendinger med popmusikk på svenske P3. Norge gjorde ikke det samme før hele 30 år senere, da norsk P3 ble lansert i 1993. På de 30 årene skjer på en måte alt, forteller han.
– Sverige lager sin egen popkultur, har egne hitlister, får besøk av Beatles og lager Abba. Svenskene får popmusikken inn i blodet og inn i ørene til folket.

Satser på trygge bidrag
Håkon Røssum, sjef for fansiden Eurovision Norway, tror Sveriges fortrinn har flere årsaker.
– Det har vel en sammenheng med at Melodifestivalen er mye større enn MGPs finale. Sverige satser mye mer på den nasjonale konkurransen enn det vi gjør i Norge, sier han til TV 2.
– Sverige pleier å sende såkalt trygge bidrag, som man vet Europa liker. Norge er mer uforutsigbart, påpeker han.
President i den norske MGP-klubben Morten Thomassen peker på økonomiske årsaker.
– Vi har ikke samme budsjett som Sverige. NRK har ikke lov til å ha sponsorer, og det har man lov til i andre land, sier han til TV 2.
Hva kan vi gjøre?
Det er de siste årene blitt mer og mer vanlig med gjesteopptredener hos hverandre på sosiale medier og kameraderi på tvers av land.
Men, burde vi se mer til Sverige for å klare å klatre på de internasjonale listene? Ikke nødvendigvis medgir MGP-general Pedersen.

– Jeg synes vi burde se litt utover generelt, om det så er sørover eller østover. Det kan være berikende for alle sammen.
Årets norske bidrag med Kyle Alessandro, er produsert av svenske Adam Woods. Pedersen mener Norge har gode sjanser.
– Alt er avhengig av de tre minuttene på skjermen. Men Kyle kommer gjennom ruta så til de grader, med både sang og dans, sier Pedersen optimistisk.