Boligmarkedet:
LO og boligbyggerne kommer med tydelige krav til regjeringen for å få fart på boligbyggingen.
I sitt forslag til statsbudsjett for neste år foreslår regjeringen å kutte lånerammene for Husbanken fra 32 til 29 milliarder kroner. Dette har utløst sterke reaksjoner både i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) og i LO.
Nå slår de seg sammen i kampen mot kuttet og krever at lånerammene i stedet økes til 42 milliarder kroner.
Dette kan gi 3600 flere nye boliger neste år, mener NBBL.
Kritisk lav byggeaktivitet
– Boligbyggingen er nå kritisk lav, og i statsbudsjettet har regjeringen dessverre ikke foreslått umiddelbare tiltak. Husbanken er et av svært få verktøy regjeringen raskt kan ta i bruk for å stimulere nyboligbyggingen, sier Christian Marius Stryken, direktør for interessepolitikk i NBBL.
Han viser til at en rekke byggeprosjekter som er klare til utbygging står på vent fordi Husbankens utlånsramme er langt lavere enn etterspørselen.
Han får full støtte fra LO, som mener at kapasiteten i byggebransjen står klar.
– Skaper jobber
– Mange av våre medlemmer i bransjen sliter med den lave aktiviteten. Ved siden av å gi mange boligsøkere tilbud om et sted å bo, vil dette også gi arbeid til en masse ledige bygningsarbeidere, sier LO-nestleder Steinar Krogstad.
Han lover at LO vil legge fullt trykk på regjeringspartiene for å øke Husbankens lånerammer i forhandlingene om statsbudsjettet på Stortinget i høst.
NBBL mener bransjen har gryteklare prosjekter som kan settes i gang umiddelbart.
– Dersom alle
boligutbyggere som ikke får lån fra Husbanken i 2024 søker på nytt i
2025, vil utlånsrammen til boligkvalitet være oppbrukt allerede i januar neste
år. Husbanken vil da være tom resten av året, sier Stryken i NBBL.
Tom Husbank
Det er i 2024 søkt om cirka 10 milliarder i lån til boligkvalitet, som ikke blir innvilget fordi Husbanken er tom. Regjeringen foreslår i budsjett for 2025 at det avsettes 8 milliarder kroner til boligkvalitetslån, noe som etter NBBLs mening helt klart er for lite.
– Men hvorfor er det lønnsomt for staten å bruke penger på dette nå, når private långivere er skeptiske til å gi lån til utbyggere?
– Vi vet at behovet for nye boliger er stor, særlig i pressområdene. Markedet skal opp igjen, men akkurat nå er det veldig krevende å starte opp nye prosjekter. Derfor trenger vi Husbanken på en regnværsdag. Nettopp i slike tider spiller Husbanken en veldig viktig rolle sier Christian-Marius Stryken til TV 2.
Både nytt og gammelt
Fra et historisk lavt byggenivå anslår Norges Bank og SSB en økning i boliginvesteringene neste år på henholdsvis 4,0 og 5,5 prosent. NBBL tror dette er langt mer realistisk enn Finansdepartementets anslag på 12 prosent.
Historisk prisøkning: – Presses ut av markedet
I en situasjon med svært lav bygging av nye boliger, er LO og NBBL enige om at regjeringen bør sette ledig kapasitet i arbeid for å bygge flere boliger for særskilte grupper som eldre, andre med behov for tilrettelagte boliger og studentboliger.
De to organisasjonene er også enige om at det er stort rom for å realisere nødvendig oppgradering av eksisterende bebyggelse.