Svensk leiemorder søkes. At barn og unge fra Sverige brukes til å begå vold i Norge, blir mer og mer vanlig. Men det er ikke alltid ting går som planlagt.
Publisert: 27.12.2024 09:30
I midten av oktober hadde flere funnet veien til et bryllup i Oslo. Været er mildt. Flere kjente norske kriminelle skal ha vært blant gjestene. Over flere år er de blitt pekt ut som sentrale personer i gjengen Young Guns. Samme kveld dro flere av mennene mot et hotell i Bjørvika ved Oslo S.
I en kort periode hadde de brukt mye tid på å finne en som kunne gjøre en jobb for dem, mener politiet. På en kryptert chattegruppe hadde de funnet sin mann – trodde de.
De var blitt enige om å hente det de trodde var en svensk mann – en leiemorder, «klivare» som det ofte kalles i gjengverdenen, ifølge Aftenposten og SvDs opplysninger. Det nordmennene ikke visste, var at de var blitt lurt.
Dette var ikke første gang at nordmenn hadde søkt hjelp hos kriminelle kolleger fra Sverige. Vår kartlegging viser at problemet har vært her lenge, men at det også har endret seg.
Ikke skyt i Norge
Sommeren 2020 var aktiviteten stor i en gruppesamtale. To svensker med bånd til et stort norsk narkotikanettverk var i gruppen. De var ute etter en torpedo. Mannen de fikk vite var tilgjengelig, skal ha hatt ti liv på samvittigheten, viser dokumenter vi har fått.
Mannen fikk en detaljert bestilling. To nordmenn skulle drepes. Bilder av kontoene deres på sosiale medier ble delt. Men underveis ble bestillingen endret.
Bare én av mennene skulle tas. Han skulle ikke drepes, men i stedet skytes i knærne. Nordmannen ble forsøkt lokket til Malmö, viser meldinger vi har fått tilgang til. Men han dukket aldri opp.
Dette er langt fra det eneste tilfellet der svenske kriminelle har vært ute etter nordmenn.
Snøballeffekten
I lang tid virket svenskene å vegre seg for å ty til vold, trusler og eksplosiver i Norge. I stedet ble nordmenn forsøkt lurt over grensen. Så skjedde det noe.
Kripos og norsk politi sier at det er en tendens at svensker blir leid til å utføre voldsoppdrag.
– Erfaringene fra Sverige er at det nærmest eksisterer budrunder for å utføre alvorlig voldskriminalitet. Det er et fenomen vi også ser til en viss grad i Norge, sier Olav Røisli fra Kripos.
Utviklingen er også blitt lagt merke til av Kripos’ svenske kolleger.
– Vi ser at svenske oftere brukes som voldsutøvere av norske nettverk, samtidig som konflikter fra Sverige av og til utspiller seg i Norge, sier Håkan Wall, leder for den internasjonale avdelingen i Noa.
Foxtrot-konflikten treffer Norge
Moss, 28. november 2023: Temperaturen hadde sunket godt under frysepunktet. Utenfor Mossehallen blåste det kraftig. Flere barnefamilier var på vei til og fra trening. Klokken hadde akkurat passert 16.52 da det første skuddet kunne høres. Forskrekkede barn og foreldre var vitne til det hele. Ett minutt senere fikk politiet beskjed om at en person var skadet.
Offeret var en 36 år gammel svensk mann som var blitt skutt åtte ganger. Både i Norge og Sverige var han tidligere dømt. I Oslo skal han ha hatt et nært samarbeid med ett av Oslos større gjengmiljøer, forteller flere politikilder.
Etter hvert kom det også frem at han nylig skulle ha hjulpet Rawa Majid over grensen til Iran. Det forteller flere kilder i norsk og svensk politi.
I etterkant av skytingen rykket Kripos ut. Frykten for at Foxtrot skulle etablere seg i Norge var reell, lød budskapet.
«Bra jobbat grabbar»
Etter skytingen sendte en svensk mann melding i en chattegruppe:
Det virket som et angrep mot Majids fløy i Foxtrot.
I løpet av det siste året har politiet avdekket at en rekke personer skal ha vært involvert. Ni personer er etter hvert blitt siktet. Politiets funn har også vist koblinger til et av de mest omtalte drapene i Foxtrot-konflikten.
En av de siktede var med i en chattegruppe der drapet på Mustafa «Benzema» Aljiburi skal ha blitt planlagt. Benzema ble regnet som sentral i Foxtrot og har vært mistenkt for å ha spilt en rolle i planleggingen av drapet på Ismail AbdosIsmail AbdosIsmail Abdo er pekt ut som lederen av det såkalte Rumba-nettverket. Han er også kjent under kallenavnet «Jordgubben». Tidligere var han en sentral person i Foxtrot, men det oppsto i 2023 en konflikt mellom ham og Rawa Majid som førte til at nettverket ble delt i to. mor.
Revens familiemedlem
I sommer etterlyste norsk politi en 34 år gammel tyrkisk og svensk borger. Det var Ismail Abdo, ifølge våre opplysninger. Norsk politi har ikke ønsket å kommentere dette.
Vi har vært i kontakt med forsvarerne til de fire mennene som sitter i varetekt etter drapsforsøket i Moss. Kun én ønsker å kommentere saken: en irakisk mann i 40-årene. Han knyttes til en telefon som vurderes som sentral. I avhør har også mannen forklart seg om relasjonen til 36-åringen og Ismail Abdo. Mannens forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, sier at mannen ikke er en del av noe nettverk eller har valgt side i Foxtrot-konflikten.
– Han kjenner alle de involverte fra langt tilbake i tid, sier Bratlien.
Irakeren avviser å ha noe med saken å gjøre og erkjenner ikke straffskyld. Han bekrefter derimot at han er i familie med Rawa Majid og er venn med 36-åringen, sier Bratlien.
Svenske barn rekrutteres til «jobber» i Norge
Enn så lenge har ikke norsk politi sett at norske barn er blitt hyret inn til voldsoppdrag i Norge, slik man har sett i Sverige. Det har derimot vært flere tilfeller av voksne svenske som har gjort dette.
– Også svenske barn, sier Røisli fra Kripos.
Flere drapsforsøk med skytevåpen og yngre utøvere er en trend politiet ser, men enn så lenge har terskelen for å ta i bruk eksplosiver vært høy. Men i Sverige så man at når noen først tok dette i bruk som et våpen, ble det en snøballeffekt.
Det ser ut til at snøballen også har begynt å rulle her.
24. oktober i fjor gikk en hjemmelaget bombe av i et rolig nabolag i Drøbak. I oktober i år ble en bombe funnet i hagen til en barnefamilie i Fredrikstad. I begge sakene er svenske borgere siktet. Bomben i Drøbak skal en norsk borger stå bak.
Flere krypterte apper er nærmest blitt Finn.no for kriminelle. Der kan de finne personer som er villige til å ta på seg ulike oppdrag. Dette gjør det igjen vanskelig å avsløre hvem som egentlig står bak.
Da mennene fra Young Guns skulle møte «klivaren» i Oslo sentrum, var det noe helt annet de ble møtt av.
Lurt i en felle
I en kort periode hadde de vært ute etter en leiemorder, ifølge våre opplysninger. Det var imidlertid ikke en «klivare» de hadde kommet i kontakt med.
En svensk politiansatt hadde gått undercover i gruppechatten og fant ut at de norske kriminelle forsøkte å bestille en leiemorder. Målet var en sentral gjengleder fra Oslo, og han varslet norske kolleger. Dette forteller flere kilder i norsk politi.
I stedet for å møte en svensk leiemorder ble nordmennene pågrepet.
En av mennene hadde med seg litt over 10.000 kroner. Dette skal ha vært «lommepenger» til leiemorderen. Den reelle prisen på drapet skal ha vært et sted mellom 100.000 og 500.000, får Aftenposten opplyst.
Fire menn sitter nå i varetekt, siktet for å ha planlagt det hele. Vi har vært i kontakt med deres advokater, men de ønsker ikke å kommentere opplysningene i denne saken.
Men hva sier de på innsiden om Norge og hva de tenker om sine norske kolleger?
– Det er som å jobbe med barn, forteller «Ivan» som selv sto bak storstilt smugling av kokain og våpen til Norge.
Design og utvikling: Torstein Ringnes og Christen Pedersen