Dårligere universiteter?

1 month ago 20



Foto: Tornes, Erik

Publisert: 01.12.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Professor Bernt Hagtvet raljerer mot nye universiteter generelt og Universitetet i Innlandet spesielt. Tesen er at endringene gjør både de gamle universitetene og de tidligere høyskolene dårligere.

Han forklarer aldri hvordan «Høyskolenes jag etter universitetsstatus» har ført til at de gamle universitetene er blitt stykkprisfinansierte studentmaskiner, eller generelt hvilken årsaksmekanisme han ser fra at X blir universitet til at Y blir dårligere.

Jeg deler Hagtvets bekymring over svekkelse av ex.phil. og økende forskningsjuks. Det er uklart om han påstår kausalitet mellom disse ondene og det at flere læreseter blir universiteter. Hvis ja er det obskurt hvilken mekanisme han ser for seg. Hvis nei er det uklart hvordan han anser dette som argumenter i en debatt om riktig antall universiteter.

Vi har ikke svekket exphil, og vi har landets sterkeste fagmiljø i epistemologi og vitenskapsfilosofi (Dellsén, Malmgren, Letrud, Skipper og Vassend). Det tar oss til påstanden om at vi selv blir dårligere. Her har vi pekt på økende publisering og tilslag hos det
europeiske og det norske forskningsrådet og vurderingen fra Nokut. Man kan sikkert avfeie dette som overfladisk. Men da trenger man bedre evidens enn nostalgiske minner fra 1980-tallet.

Hagtvet spør hvordan vi har tenkt å takle kunstig intelligens, alternative sannheter og annen styggedom i tiden. Kort: Fagmiljøene våre vil utvikle pedagogikk og formidling for å treffe studentene og samfunnet de står overfor, som gode akademikere alltid har gjort. Svarene vil nok variere fra fag til fag. Jeg mener som Humboldt at undervisere som også er aktive forskere, er sterkere rustet til å lykkes med dette.

Jeg er enig i at doktorgradsprogrammene våre er for smale. Men vi jobber med saken: To er nylig revidert, og to er under revisjon. De blir alle bredere og mer faglig solide. Det kan de fordi de har fått større og sterkere fagmiljøer under seg.

Jeg håper Hagtvet vil følge nøye med på oss fremover og komme tilbake med nye doser konstruktiv kritikk.

Knut Olav Skarsaune, førsteamanuensis i filosofi. Styremedlem, Universitetet i Innlandet.

Read Entire Article