Denne fremstillingen trenger en korrigering.
Publisert: 26.11.2024 13:00
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
I et debattinnlegg i Aftenposten 21. november hevder Skjalg Stokke Haugen og Torkel Brekke i Civita at Norge fører en aktivistisk utenrikspolitikk som skader norske interesser ved å samarbeide med autoritære stater for å hindre våpenleveranser til krigføringen i Gaza. Denne fremstillingen trenger en korrigering.
Folkeretten og internasjonal humanitær rett er grunnleggende prinsipper som Norge har forpliktet seg til å følge. Når Haugen og Brekke hevder at Norge undergraver den regelstyrte verden ved å opptre i tråd med disse prinsippene, er det i beste fall en selvmotsigelse.
Unnfallende om menneskerettsbrudd
Norsk Folkehjelp har jobbet i Midtøsten siden 1982. Bekymringene vi nå møter i regionen, er at den skjøre, regelstyrte verdensordenen, trues. Mange opplever at vestlige land, spesielt i forbindelse med krigen i Gaza, har vært unnfallende når det gjelder å ta klare standpunkt mot brudd på menneskerettigheter og folkeretten. Vi vil hevde at en etisk utenrikspolitikk som tar hensyn til menneskerettigheter og humanitære behov, styrker Norges omdømme og bidrar til global stabilitet.
Det er modig av Norge å se utenfor kretsen av vestlige land, selv om det også byr på dilemmaer. I denne saken leser nok folk i regionen Norges tilslutning som et uttrykk for støtte til folkeretten, menneskerettighetene og den internasjonale rettsorden, ikke som en allianse med autoritære regimer som selv driver en undertrykkende politikk.
Det er også helt i tråd med FNs internasjonale domstols (ICJ) tilrådning. Den fastslår at alle land har et folkerettslig ansvar for å forhindre brudd på folkeretten og forbrytelser i Gaza.
Vestlig dominans er under press
Brekke og Haugen tar til orde for rasjonell realpolitikk, ikke aktivisme. Vi mener det er viktig å forstå at realpolitikk ikke bare bør handle om makt og egeninteresse, men også om å opprettholde internasjonale normer og rettferdighet.
En politikk som ignorerer disse aspektene, kan på lang sikt være skadelig både for Norge og verdenssamfunnet. Maktbalansen skifter i verden. Vestlig dominans er under press. Da er det ekstra viktig at realpolitikk også bygger på etiske og humanitære hensyn. Det skaper tillit i det globale sør og blant folk på bakken i Midtøsten. Vi ser det hver dag i landene der vi er til stede. Og vi opplever også økende mistillit til Vestens rolle i verden når disse hensynene ikke respekteres.
Derfor var det også prinsipielt riktig av Norge å slutte seg til brevet som Tyrkia og 52 andre stater tok initiativ til for å stoppe krigføringen i Gaza. Vi og mange med oss som har kjempet for at folkeretten skal respekteres i Midtøsten, setter stor pris på at Norge har våget å være prinsipiell i denne saken. Vi håper også at Norge vil styrke innsatsen for å få flere vestlige land med på laget.