– Dette blir en viktig brikke i å forebygge ungdomskriminalitet, sier skolebyråd Julie Remen Midtgarden.
Publisert: 04.12.2024 07:43
Kortversjonen
- Oslo kommune fremmer en ny skolesatsing for yngre elever for å redusere ungdomskriminalitet, basert på suksessen med OT Ulven for eldre elever.
- Målet er å tilby oppfølging tidligere, slik at elever får bedre sosial kompetanse og kan stå imot kriminelle miljøer.
- Fra 2022 til 2023 økte antall kriminalitetssaker blant unge i Oslo betydelig, spesielt blant 10 til 14-åringer, noe byrådet vil endre med den nye satsingen.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
– Hvis vi får til dette, kan vi få ned ungdomskriminaliteten, få bedre skolemiljøer og sørge for at flere fullfører, sier Julie Rehmen Midtgarden (H).
Hvor mye byrådet skal bevilge, og nøyaktig hvor mange som skal få plass, er ennå ikke bestemt.
Men skolebyråden vil bruke tilbudet som allerede finnes for eldre elever, som mal. Her går nå 47 elever mellom 16 og 24 år som er registrert hos politiet med kriminalitet eller bekymring for kriminalitet.
Dette tilbudet startet opp i 2020, og totalt har 75 elever gått der eller går der fortsatt.
Ritha Angen er leder ved OT (Oppfølgingstjenesten) Ulven. Hun forteller at målet er å lære elevene nok sosial kompetanse til at de skal klare seg i en jobb eller ta en utdanning.
– De skal få prøve seg i forskjellige praktiske fag og oppleve mestring, forteller hun.
1 av 3Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten
Denne mandagen er skolebyråden og byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) på OT Ulven for å møte noen av elevene. Elevene forteller at de var lite på skolen da de gikk på ungdomstrinnet.
– Jeg gjorde mye dumt på ungdomsskolen. Men her på OT Ulven trives jeg veldig godt. Lærerne hører på oss, og vi har mange vi kan snakke med. Og jeg liker at vi har mye praktisk læring, forteller en av dem.
Både han og de andre elevene mener det hadde vært fint å få oppfølgingen de nå får, tidligere.
Det samme mener Tom Andre Christiansen, politikontakten ved OT Ulven. Han samarbeider tett med skolen og hjelpeapparatet rundt hver elev.
Elevene som begynner på skolen, må oppheve taushetsplikten. På den måten kan skolen, politi, foresatte og eventuelt andre myndigheter samarbeide.
– Når vi ser vold og kriminalitet blant 12-årsalderen på skolene, er det et signal om at barn trenger hjelp, sier Christiansen.
Tall fra Oslo-politiet viser at antall registrerte saker øker aller mest blant de yngste mindreårige.
- Antall saker blant unge under 18 år økte med 40 prosent fra 2022 til 2023.
- I fire av ti saker var gjerningspersonen mellom 10 og 14 år, en økning på 76 prosent.
– Hvis vi kommer inn tidligere, kan vi i mange tilfeller snu en negativ utvikling. En positiv opplevelse av å mestre opplæringen kan fungere som en motpol til kriminalitet, sier han.
Opplevelse av mestring er også en viktig faktor på OT Ulven. For mange av elevene har møtt på nederlag gjennom flere år på skolen.
– Vi stiller krav, men blir aldri skuffet over dem. De skal ikke ha dårlig samvittighet overfor oss for at de ikke får til ting, sier politikontakten.
Blir fulgt opp av en politikontakt
Målet er at elevene får en indre motivasjon til å jobbe for å få en utdanning og jobb.
– Vi utfordrer dem og støtter dem. På den måten ser vi at elevene får eierskap til sin egen utdanning og fremtid.
Elevene begynner på OT Ulven frivillig. Hver ungdom blir fulgt opp av en politikontakt og hjelpeapparatet i bydelen deres. Det er små klasser og mange voksne.
Hver elev blir kartlagt på hvor de er faglig, og hva de trenger hjelp med. Hver elev følger sitt eget individuelle opplæringsløp. Samtidig er sosial læring og fellesskap en viktig del av OT Ulven.
Angen mener det er veldig bra at byrådet nå oppretter et skoletilbud for yngre elever.
– Hvis de får en helhetlig tilrettelegging tidligere, kan det gjøre at færre dras inn i negative miljøer.
– Viktig for ungdommen selv og for byen vår
Byrådet har bedt Utdanningsetaten om å skissere et tilbud til de yngre elevene. Skolebyråden ser for seg at rundt 15 elever få plass i den nye skolesatsingen.
– Vi starter forsiktig for å kunne høste erfaringer. Men når jeg ser hva OT Ulven har fått til, har jeg stor tro på denne satsingen, sier Rehmen Midtgarden.
Byrådsleder Eirik Lae Solberg mener ungt utenforskap er en av de største samfunnsutfordringene i dag.
– Derfor er det viktig å begynne tidlig. Lykkes vi med at barn og unge som ellers ville falt ut av skolen, klarer å fullføre og bli selvstendige arbeidstagere, da lykkes vi med nesten alt annet. Det er viktig for ungdommen selv og for byen vår, sier han.