Boligprisveksten tar av i 2025, spår eksperter. – Skal du inn, gjør det nå

1 week ago 14



I første halvår vil boligprisene ta av. – Det blir en fest, sier meglertopp. Men én gruppe er ikke invitert.

Boligprisene i Oslo skal opp 4 prosent alene, og kanskje så mye som 13 prosent for året, spår meglertopp Grethe Meier. Foto: Gorm Kallestad, NTB

Publisert: 06.01.2025 15:48

Kortversjonen

Grethe Wittenberg Meier, sjef i Privatmegleren og styreleder i Eiendom NorgeEiendom NorgeEiendom Norge, tidligere Eiendomsmeglerforetakenes Forening, er en bransjeorganisasjon for norske eiendomsmeglings-bedrifter, har ett råd til de som har planer om å kjøpe bolig: Skynd deg!

– Skal du inn i boligmarkedet, og har økonomisk anledning til det, gjør det fort. Prisene kommer til å stige mye, spesielt i første halvår av 2025. Prisene skal opp 4 prosent i januar alene.
Og veksten kommer til å fortsette gjennom 2026 og inn i 2027.

Mandag kom Eiendom Norge med «kruttsterke» tall for prisene i desember. Meier sier vi kan lese mye ut av dem.

Grethe Wittenberg Meier sjef i Privatmegleren, og styreleder i Eiendom Norge Foto: Tore Meek / NTB

– Mange har fått med seg at prisene skal opp. Volumet er opp 20 prosent i det som vanligvis er en av årets roligste måneder. Et signal om at svært mange prøver å komme seg inn i boligmarkedet i forkant av den forventede oppgangen, og de vil komme inn raskt.

Meier er svært optimistisk på boligeiernes vegne for året 2025. Hun spår opp mot 13 prosent økning i bruktmarkedet i Oslo, noen prosent mindre på landsbasis.

Endringen i utlånsforskriftenutlånsforskriftenUtlånsforskriften eller Boliglånsforskriften, er regler for utlån. I den settes det blant annet krav til egenkapital. Fra og med 1. januar må du ha 10 prosent av lånesummen i egenkapital, ned fra 15 prosent i fjor. I tillegg kan du maks låne fem ganger egen inntekt. driver noe av etterspørselen, men:

– Effekten av den vil raskt spist opp av prisøkningene. Gode lønnsoppgjør og forventningen om rentekutt driver også prisene opp.

I tillegg har du massesuggesjonen man ofte ser ved stigende boligpriser:

– Mange vil med når toget begynner å gå.

For unge førstegangskjøpere og andre som prøver å komme seg inn i markedet er det verre, mener Meier:

– De er ikke invitert til festen, i et marked som blir stadig verre å komme inn i.

Økende etterspørsel

2025-tallene til sjeføkonom Nejra Macic ved Prognosesenteret er noe lavere enn Meiers, men fremdeles høye:

– I år forventer vi prisvekst på rundt 8 prosent nasjonalt. Til neste år blir det enda verre: Da tror vi prisene vil stige rundt 10 prosent.

Prisstigningen vil ikke overraskende være sterkest i storbyene. I mange distriktskommuner vil tendensen være lik i år som i fjor.

Sjeføkonom ved Prognosesenteret Nejra Macic Foto: Signe Dons

– Det er et tydelig skille mellom by og land. I kommuner med nettoutflytting tar det allerede lengre tid å selge boliger. Det kommer til å fortsette i 2025, sier hun.

Streng forskrift

Ifølge Macic hadde boligprisene økt enda mer, hadde det ikke vært for utlånsforskriften.

– I 2016, året før utlånsforskriften ble betydelig innstrammet, var boligprisveksten i Oslo hele 23 prosent. Dersom den hadde blitt fjernet nå, hadde prisveksten vært enda verre, sier hun.

Det som trekker prisene mest opp, er ifølge Macic at så få nye boliger ferdigstilles. I 2025 vil vi få sterk nedgang i antall ferdigstillelser, noe Meier også nevner.

Paradoksalt, vil faktorene som trekker prisene opp i 2025 og 2026 gi grunnlag for flere ferdigstillelser fra og med 2027.

– Når prisene stiger blir flere nybygg ferdigstilt. Og det er eneste måten å bremse den sterke prisveksten i boligmarkedet nå, sier Macic.

Hun mener det senkede egenkapitalkravet kommer to år for sent.

– Ideelt sett skulle endringen ha kommet i 2023, da boligbyggingen falt som en stein på grunn av renteøkninger og svært høy vekst i byggekostnader, sier hun.

Da kunne endringen hatt en dempende effekt. Det ville bidratt til at salget og igangsettingen av nye boliger ikke falt like mye de siste to årene. Som følge ville ikke tilførselen falt så mye de neste to årene, som prognosene tilsier.

Eiendom Norge mener også at et historisk lavt antall fullførte nyboliger driver prisene opp:

– Boligkrisen, som vi lenge har varslet på grunn av svikten i nyboligsalget, kommer nå, sier administrerende direktør Henning Lauridsen.

Read Entire Article