Ber for sitt liv etter droneangrep

3 hours ago 3



22. september publiserte K-2 bataljonen, som er en del av Ukrainas 54. mekaniserte brigade, en video som skal vise hvordan ukrainerne angriper en russisk soldat som ligger i en skyttergrav med bomber fra en drone.

VG har lokalisert videoopptakene til å være i utkanten av Lysychansk oljeraffineri, rett ved grensen mellom Luhansk og Donetsk fylke øst i Ukraina.

Dette er bekreftet til VG av en offiser i K-2 bataljonen. Vedkommende opplyser også at videoen ble filmet 5. mai i år.

Eskil Grendahl Sivertsen, spesialrådgiver i Forsvarets forskningsinstitutt tror det finnes flere grunner til at denne typen videoer blir publisert, og viser til lignende hendelser.

Bilde av Eskil Grendahl SivertsenEskil Grendahl Sivertsen

Spesialrådgiver i FFI

– De viser russiske soldater at de kan ha tillit til den ukrainske hæren, at de ikke blir drept hvis de overgir seg. Samtidig viser de omverden at de opptrer i tråd med folkeretten.

Angripes fem ganger


Filmen viser hvordan den russiske soldaten ligger i skyttergraven på sine døde medsoldater, under et tak laget av tømmerstokker.

Den ukrainske dronen slipper til sammen fem granater ned mot mannen.

Han overlever mot alle odds angrepene.

Slik har VG jobbet med denne videoen.

Lokalisering

VG har lokalisert opptakene ved hjelp av bilder fra dronevideoen til å være i utkanten av Lysychansk oljeraffineri, noe som også er bekreftet til VG av K-2 bataljonen på Telegram. Oljeraffineriet vises flere ganger i horisonten på videoen.

Tid på dagen

Solens posisjon stemmer i forhold til når på dagen videoen skal være tatt, ca. klokken 18.00. Dronen filmer soldatens klokke som viser 18.00. Ifølge VGs beregninger, er skygger og solen plassert på riktig måte i forhold til klokkeslettet på videomaterialet og datoen det skal ha blitt filmet.

Hvem er han?

VG har ikke klart å fastslå soldatens identitet. Soldatens merker er sladdet på videoen, både på mannens venstre skulder og på brystpartiet på soldatens jakke på hans venstre side. Flere utenlandske medier har publisert dronevideoen av den russiske soldaten.

Intervjuer

VG har kommunisert med en offiser i K-2 bataljonen på Telegram. Personen ønsker å være anonym.

I neste videosekvens er den russiske soldaten ikke lenger på gjemmestedet hvor han ble angrepet. Mannen ligger på ryggen, tydelig skadet, i skyttergraven. Han holder hendene sine mot hverandre og ser opp mot dronen.

I denne videoen kan du se en kortere versjon av den 18 minutter lange dronevideoen som ble publisert på blant annet Telegram av K-2 bataljonen:

Droneoperatøren bestemmer seg for ikke å drepe den russiske soldaten. I stedet flyttes dronen vekk fra soldaten for å detonere granaten den bærer.

Slipper ned vann


Så begynner soldaten å bevege seg i skyttergraven. De ukrainske droneoperatørene forsøker å fortelle han ved hjelp av dronen at han går i feil retning. Ganske raskt kollapser mannen igjen.

Ved hjelp av håndbevegelser viser soldaten at han er tørst, og ber mot dronen om at han trenger drikke.

I neste klipp er dronen tilbake, den slipper ned en flaske med vann til den russiske soldaten sammen med en lapp der de har skrevet til ham at han skal gå mot ukrainske stillinger, ifølge opplysninger fra K-2 bataljonen.

VG har klart å oversette deler av teksten på lappen i videoen til: «og bak skyttergravene».

Soldaten plukker frem en sprøyte fra lommen og stikker den inn i sin venstre arm, før han tydelig sliten og utmattet krabber ut fra skyttergraven.

Tenner en sigarett


Dronen flyr over han mens han sakte går over de endeløse jordene som er fulle av kratre etter bombenedslag. En kort stund senere legger den russiske soldaten seg ned i et krater, tar frem en pakke røyk og tenner en sigarett.

Her ligger han en god stund, mens bomber eksploderer rundt ham. Deretter fortsetter mannens ferd på frontlinjen. Dronen filmer soldaten på vei mot det som skal være ukrainske skyttergraver.

I et annet droneopptak mot slutten av videoen vises det som skal være ukrainske soldater som pågriper den russiske soldaten.

VG har spurt K-2 bataljonen på Telegram om å redegjøre for opptakene. De forteller at det var en felles avgjørelse tatt av bataljonens ledelse å spare den russiske soldatens liv, i håp om å få verdifull informasjon fra han.

Etter at soldaten ble tatt av russiske soldater, ble han overført til fengsel og skal brukes i fangeutveksling, skriver de til VG på Telegram.

Forsvare – ikke angripe


Kampene i dette området øst i Ukraina er intense. K-2 bataljonen har holdt frontlinjen her siden slutten av sommeren 2022, da Russland tok byen Lysychansk og oljeraffineriet i nærheten.

Hovedoppgaven deres er nå å forsvare, ikke angripe, opplyser offiseren i K-2 til VG. Personen ønsker ikke å oppgi navnet sitt.

Vedkommende forteller at soldatene de siste seks månedene har kjempet mot en rekke angrep fra russiske styrker i området. Situasjonen skal være svært vanskelig for de ukrainske soldatene.

K-2 bataljonen har publisert en rekke videoer av kamper på sosiale medier. De har også en nettside for rekruttering, og en nettside for donasjoner til bataljonen.

Read Entire Article