Nok en gang har La Masia produsert en gruppe kapable til å knuse Real Madrid.
Bendik Berntsen, VG
Publisert: 15.01.2025 08:21
– Hvis ikke gullgenerasjonen hadde kommet på banen, er jeg spent på hvor de hadde vært i dag, forteller La Liga-ekspert Petter Veland om de økonomiske problemene Barcelona står ovenfor.
Petter Veland
Viaplay-kommentator og La Liga-ekspert
Lionel Messi, Cesc Fabregas, Pedro, Andrés Iniesta, Xavi Hernández, Sergio Busquets, Jordi Alba, Carles Pyuol, Gerard Pique, Martin Montoya, Victor Valdes.
25. november 2012 var dette elleveren til Barcelona i en La Liga-kamp mot Levante. For første gang var samtlige av de som tredde på seg den majestetiske drakten produsert i La Masia, klubbens legendariske ungdomsakademi. Og selvsagt ble det seier, attpåtil hele 4–0 etter to scoringer fra mannen med åtte Gullballer, Messi.
Det er liten tvil om at generasjonen som slo alle rekorder blir mer enn vanskelig å kopiere. Men noe stort kan være i mente for den katalanske klubben.
Pau Cubarsi (17), Gavi (20), Marc Casado (21), Álex Balde (21) og Lamine Yamal (17) startet alle El Clasico i går. Samtlige ble fostret gjennom La Masia.
Er Lamine Yamal en fremtidig Gullballen-vinner?
HAITHAM AL-SHUKAIRI / AFP / NTB
HAITHAM AL-SHUKAIRI / AFP / NTB
Er Lamine Yamal en fremtidig Gullballen-vinner?
Og selvsagt kom seieren, attpåtil hele 5–2 etter scoringer fra blant annet vidunderbarnet Yamal og den lynkvikke venstrebacken, Baldé. Da Inaki Pena (25) tok på seg hanskene etter at Szczesny så rødt, var over halve laget egenprodusert.
Her er statistikken fra det som kunne vært en egenprodusert ellever:
Grafikk: Sofascore.com
– Det er nesten respektløst mot det gamle Barcelona å si at dette Barcelona-laget ligger an til å bli like bra. Men at de har komponentene til det, og at de har en gyllen generasjon på vei, det er det absolutt ingen som er i tvil om, mener Veland.
Slik vi så i gårsdagens elleville oppgjør:
Storseieren feires på overflaten, men under vann er de økonomiske problemene størst. Det hele startet i 2017.
– De fikk panikk da de fikk den enorme summen etter salget av Neymar til PSG, og brukte pengene til å kjøpe Philippe Coutinho, Antoine Griezmann og Osmane Dembélé for dyre dommer.
Ingen av de tre slo an, og ble solgt med store tap.
Så kom coronapandemien.
– Som så mange andre steder falt inntektene som en stein også for Barcelona, forteller Veland om det som ble en perfekt storm.
Gjelden kom følgende som en tsunami i form av La Ligas strenge lovverk.
Istedenfor å straffe klubber med å trekke poeng, slik de gjør i Premier League, blir klubbene i La Liga ilagt en økonomisk maksgrense for at de ikke skal gå konkurs.
Helt siden Messi forlot klubben har de derfor kunnet bruke først én fjerdel av inntektene fra spillersalg, før de fikk bruke halvparten. Nå kan de igjen bruke alt.
Og på grunn av gullgenerasjonen som har tatt Europa med storm, har de ikke trengt å bruke for mye midler på å hente inn nye spillere. Det har de imidlertid gjort.
Både målgarantisten Robert Lewandowski og playmakeren Dani Olmo har blitt hentet inn dørene til røde tall i budsjettet.
Det gjorde at La Liga og det spanske fotballforbundet forbydde Barca å registrere blant annet Olmo.
Avgjørelsen ble så fryst, men det spanske rettsvesenet skal komme med en endelig dom innen 9. april.
– Har du tillit til Laporta?
Joan Laporta (62)
Jurist og Barcelona-president siden 7. mars 2021
– Da han kom inn var det en særs vanskelig periode for klubben. Mange ville nok gått for en konservativ holdning for å bygge opp økonomien igjen, men Laporta valgte det rake motsatte. Denne aggressive tilnærmingen har funket godt på kort sikt, forteller Veland om salgene av et utall rettigheter. Salgene de derfor ikke får i fremtiden.
– Det at de sier fra seg så mange fremtidige inntekter gjør at ingen kan vite hvor dette havner, forteller han.
– Hadde ikke Barcelona vært så store som de er, og gullgenerasjonen ikke hadde kommet, hadde de nok gått konkurs for lenge siden.