– Frydnes er sjokkert og indignert over beskyldningene som Utøya har rettet mot ham, skriver hans advokat, Berit Reiss-Andersen, i en epost til TV 2.
For bare få dager siden møtte Nobelkomiteens leder Jørgen Watne Frydnes verdenspressen for å fortelle hvem som får årets fredspris. Han tok over som komitéleder i vinter.
Nå rettes det anklager mot Frydnes i en granskningsrapport utført av PwC, på bestilling fra styret i Utøya AS, melder Dagens Næringsliv.
Ifølge avisa kommer det påstander om at han kan ha brutt aksjeloven da han var daglig leder av Utøya AS.
Frydnes har i et langt tilsvar kommet med krass kritikk av PwC-rapporten.
Støre orientert om pengerot
Arbeiderpartiet opplyser at statsminister Jonas Gahr Støre ble varslet om mulig pengerot i Utøya AS før Frydnes ble gjenoppnevnt som Aps medlem i Nobelkomiteen – og senere valgt som leder.
– Jeg ble i desember 2023 orientert om Utøyas økonomiske vanskeligheter og at det var ubesvarte spørsmål knyttet til den økonomiske situasjonen. Jeg orienterte de øvrige i partiledelsen kort tid etter det, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng til TV 2.
Det er ikke klart om det Stenseng viser til er de samme forholdene som er omtalt i PwCs rapport.
Statsminister Jonas Gahr Støre vil ikke svare på noen av TV 2s spørsmål om saken.
Dagens Næringsliv skriver at det i rapporten kommer fram at Frydnes besluttet at Utøya AS skulle kjøpe inn 1664 eksemplarer av hans egen bok. Det kostet 374.852 kroner.
Han sier selv at det ikke var han som tok initiativ til, eller besluttet at kjøpet skulle gjennomføres.
– Alvorlig
I tillegg skal Frydnes ifølge rapporten ha gitt seg selv en ekstra lønnsutbetaling uten at styret var involvert i beslutningen.
– Flere av konklusjonene til PwC er alvorlige. Det påpekes flere mulige brudd på både aksjeloven og retningslinjer for god virksomhetsstyring. Det tar ikke styret lett på, sier styreleder i Utøya AS, Marianne Marthinsen til TV 2.
I sitt tilsvar skriver Frydnes at ekstrautbetalingen var en symbolsk kompensasjon for nøkkelpersonale som ble 80 prosent permittert under koronaepidemien. Han hevder også at dette ble behandlet i flere styremøter.
TV 2 har fått tilsvaret til Frydnes oversendt av hans advokat, tidligere nobelkomitéleder Reiss-Andersen.
– Påstanden om at Frydnes har benyttet sin bokutgivelse til å berike seg selv på bekostning av Utøya er ærekrenkende og et belastende faktum i rettslig forstand, heter det i tilsvaret fra Frydnes.
– Henges ut
TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med Frydnes for å få en kommentar, uten hell. Reiss-Andersen har opplyst at hun ikke har tid til å gi ytterligere kommentarer.
Hun sier til Dagbladets Børsen at de er sterkt kritiske til prosessen.
– Vi er meget forundret over at Utøya velger å henge ut en tidligere ansatt på denne måten, og særlig den lederen som har bygget opp Utøya som senter for demokrati og mot terrorisme, sier Reiss-Andersen.
– Jeg har aldri sett at en arbeidsgiver på denne måten eksponerer en tidligere ansatt, legger hun til overfor Børsen.
– Dyp mistillit
I tilsvaret – som er på elleve sider – skriver advokatfirmaet Andenæs på vegne av Frydnes at det er «ubehagelig å få et kritisk søkelys rettet mot seg».
– Men det er svært uvanlig at dette foranlediger et så omfattende tilsvar som blir avgitt i denne sak. Årsaken er en dyp mistillit fra denne side overfor granskningens metodebruk og at man ensidig har bygget på opplysninger og anklager som stammer fra Frydnes sin etterfølger i stillingen som leder, heter det.
Frydnes var daglig leder for Utøya AS fra 2011 til 2023. I tilsvaret kommer det fram at han først ble kontaktet om granskningen i juni i 2024. Først i slutten av august forsto han at granskningen var rettet mot ham, står det.
I tilsvaret anklager advokatfirmaet PwC for å drive en granskning som ikke har vært tilstrekkelig uavhengig og rettssikker.
Videre hevder de at granskningen bærer preg av feil og mangler.
Mener ekstra lønn var korona-penger
Blant annet når det gjelder den ekstra lønnsutbetalingen, som ifølge rapporten skjedde uten at styret var involvert.
I tilsvaret hevdes det altså at det i flere styremøter ble behandlet at nøkkelansatte som var 80 prosent permittert under pandemien, skulle få en symbolsk kompensasjon. Dette skal styreleder ha bekreftet.
I forbindelse med innkjøp av Frydnes-boka «Ingen mann er en øy», mener PwC at Frydnes har forbrutt seg mot aksjelovens habilitetsregler.
I tilsvaret skriver advokatene at boka har stor betydning for formidlingen av Utøyas verdier etter terrorangrepet. Boka har vært til salgs i kiosken på Utøya.
De skriver også at det ikke var Frydnes som tok initiativ til å kjøpe inn bøkene, eller var den som tok beslutningen.
PwC svarer: Fulgt strenge standarder
Pwc er blitt forelagt kritikken fra advokatene til Frydnes. Selskapet opplyser at rapporten er unntatt offentligheten og at de har taushetsplikt.
– I alle våre rapporter er uavhengighet og rettssikkerhet svært viktig. Vi har strenge metodiske standarder og disse er blitt fulgt gjennom hele prosessen, sier Stig Rune Johnsen, leder for granskning i PwC, til TV 2
– Prinsippet for kontradiksjon er viktig, og i denne saken har vi gitt ekstra tid til dette, legger han til.
Styreleder Marianne Marthinsen i Utøya AS er også blitt forelagt kritikken.
– Det er deres oppfatning, og jeg har ingen kommentar til det, sier Marthinsen til TV 2.
– Det som er bygget opp under Frydnes' ledelse på Utøya i årene etter terroren, er unikt i verdenssammenheng. Det har skjedd raskt, og uten driftsstøtte fra det offentlige. At det nå fremmes kritikk av økonomiforvaltningen, endrer ikke på dette, sier Marthinsen.