Israel begår folkemord mot palestinerne på Gazastripen, konkluderer Amnesty International i en ny og omfattende rapport.
Publisert: 05.12.2024 07:21
Kortversjonen
- Amnesty International anklager Israel for folkemord på Gazastripen i en ny rapport. Over 44.000 er drept, de fleste barn og kvinner, ifølge palestinske kilder.
- Amnesty har analysert israelske handlinger og uttalelser og konkluderer med at de oppfyller FNs definisjon av folkemord. Israel avviser anklagene og hevder angrepene rammer terrorister.
- Den internasjonale domstolen etterforsker anklagene, og det er utstedt arrestordre på Israels statsminister Netanyahu for krigsforbrytelser.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Den 300 sider lange rapporten dokumenterer hvilke følger Israels massive angrep og hindring av nødhjelp har fått for sivilbefolkningen i Gaza.
Over 44.000 mennesker er ifølge Hamas-kontrollerte helsemyndigheter drept. Over 100.000 er såret. Det store flertallet oppgis å være barn og kvinner.
Amnesty har blant annet analysert 15 luftangrep som var rettet direkte mot sivile mål.
334 mennesker ble drept i angrepene, over 140 av dem barn. På ingen av stedene var det tegn til militær aktivitet, konkluderer rapporten
Viser til uttalelser fra politikere
Slike angrep i seg selv gir ikke grunnlag for å fastslå at det pågår et folkemord, men Amnesty har også analysert over hundre uttalelser fra israelske ledere og soldater.
På bakgrunn av dette konkluderer menneskerettsorganisasjonens jurister med at Israel både gjennom ord og handling begår folkemord. De viser her til definisjonene i FNs folkemordkonvensjon.
Amnesty viser til at konvensjonen definerer folkemord som spesifikke handlinger for helt eller delvis å ødelegge en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs gruppe.
– Israel har begått og begår folkemord mot palestinerne på den okkuperte Gazastripen, sier menneskerettsorganisasjonens generalsekretær Agnès Callamard.
Israel avviser på det sterkeste at deres krigføring på Gazastripen utgjør et folkemord. De hevder at angrepene rammer det de omtaler som Hamas-terrorister.
Da FNs spesialrapportør Francesca Albanese tidligere i år fremmet slike anklager, kom det sterke reaksjoner fra israelske myndigheter. De sa at hun «misbrukte FN-mandatet sitt til å spre sin hatfylte politiske agenda, antisemittisme og desinformasjon».
– Kalkulerte handlinger
Over to millioner mennesker er innesperret på krigsrammede Gazastripen uten muligheter for å flykte.
Humanitære organisasjoner har i høst fremmet stadig sterkere advarsler om en prekær situasjon med mangel på mat, vann, medisiner og sikkerhet. Daglig blir mange mennesker drept i nye israelske angrep.
De fleste er drevet på flukt. Boliger er ødelagt.
– Med sine handlinger har Israel utryddet flere generasjoner i mange familier, de har ødelagt palestinske hjem og har jevnet hele byer med jorden, sier Agnès Callamard.
– Disse forbrytelsene har vært, og er nøye kalkulerte handlinger for med overlegg å ødelegge palestinerne i Gaza, sier Callamard.
Hun understreker at det ikke er med lett hjerte av Amnesty trekker denne konklusjonen.
Amnesty har gransket de første ni månedene av krigen, og rapporten tar dermed ikke for seg Israels siste offensiv i Nord-Gaza.
Der trues nå den gjenværende befolkningen ifølge FN av hungersnød fordi Israel ikke slipper inn nok nødhjelp. Dette avvises av Israel.
– Rettferdiggjør ikke
– I over ett år har Israel overbevist mange av sine allierte om at de har ført en lovlig krig mot Hamas-soldater som har skjult seg blant sivile palestinere, sier Callamard.
– La meg være helt klar: Det Hamas og andre palestinske grupper gjorde 7. oktober i fjor, var grusomme forbrytelser som ikke under noen omstendigheter lar seg forsvare.
Amnesty har fordømt disse forbrytelsene og krever løslatelse av alle sivile som holdes som gisler i Gaza, sier hun.
– Men målet om å ødelegge Hamas kan ikke rettferdiggjøre eller på noe som helst vis forsvare et folkemord på palestinerne i Gaza, slår Amnesty-sjefen fast.
– Våre skremmende funn må være en vekker for verdenssamfunnet. Dette må stoppes nå. Land som fortsatt sender våpen til Israel, bryter plikten til å forhindre folkemord og risikerer å bli medskyldige, sier hun.
ICJ-etterforskning og arrestordre på Netanyahu
Sør-Afrika anklager også Israel for å begå folkemord i Gaza og klaget tidligere i år landet inn for FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen (ICJ).
ICJ tok klagen på alvor, åpnet sak og har beordret Israel til å avstå fra alle handlinger som kan falle innenfor FNs folkemordkonvensjon mens saken etterforskes. Det kan ta år.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) var blant dem som hilste ICJs beslutning velkommen.
– Vi ønsker velkommen at ICJ brukes, men overlater til domstolen å vurdere om anklagen om folkemord er riktig, sa han.
I november ble det utstedt internasjonal arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og tidligere forsvarsminister Yoav Gallant av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.
Domstolen mener det er skjellig grunn til å mistenke Netanyahu og Gallant for en krigsforbrytelse fordi de skal ha brukt sult som våpen i krig.
Israel avviser
FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i de okkuperte palestinske områdene, Francesca Albanese, har også gjentatte ganger anklaget Israel for å begå folkemord i Gaza.
Israel kaller anklagen grunnløs. De hevder at krigføringen skjer innenfor folkerettens rammer og har krevd at Albanese sparkes som spesialutsending.
Amnesty opplyser at de har holdt israelske myndigheter løpende orientert om sine funn, men at de ikke har fått svar på noen av sine henvendelser.