Alisha vil bare spille fotball: – Laget vårt ble ødelagt

1 week ago 15



Jenter i Groruddalen står uten tilbud i nærmiljøet.

Alisha Aamir Sheikh og Tyra Neerland Ballo i drakten til moderklubben Høybråten og Stovner IL. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Publisert: 16.11.2024 11:27

I Oslo-dalen, som har flere innbyggere enn Drammen, er det ingen selvfølge å kunne satse på fotball.

Tvert imot: De fleste klubbene har flere hull fra 13 år og oppover.

VG-serien «Den delte fotballbyen» forteller hvordan unge fra lavinntektsområder blir fotball-tapere. Hos jentene er forkjellene trolig størsttrolig størstFærre jenter med innvandrerbakgrunn deltar i idrett, og dermed vanskeligere å skape gode tilbud.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

For 14-år gamle Alisha Aamir Sheikh tok det brått slutt. I fjor spilte hun fotball i sin lokale klubb Høybråten og Stovner IL.

Hvorfor jentelaget forvitret, er det noe delte meninger om.

Laget ble delt i to, ett førstelag og ett andrelag

Alisha (14)

Resultatet er derimot klart for 2010-kullet:2010-kullet:Jenter født i 2010.

– Laget vårt ble ødelagt. Da sluttet flere venninner helt med fotball, selv om de likte det veldig godt, forteller Alisha.

Noen valgte å fortsette i klubben, i en eldre aldersklasse, men det fristet ikke for Alisha.

Hun dro på klubbjakt.

Problemet er slående: Nesten ingen naboklubber har per nå lag for 2010-kullet2010-kullet"Jenter 14". Det gjelder hele åtte andre klubberåtte andre klubberHverken Ellingsrud, Grorud, Romsås, Stovner, Haugerud, Grei, Veitvet eller Lindeberg har J14-lag, ifølge fotball.no. i Groruddalen.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Alisha prøvde seg i Lørenskog, før hun valgte Furuset.

– Det var jo ikke veldig seriøst i Furuset. Det kom to-tre på trening, og det dukket heller ikke opp så mange til kamp. Flere ganger var vi for få spillere, forteller hun.

Da hjalp det lite med en engasjert trener. Jentene ble filleristet filleristet Tapte blant annet 0-11 mot Snarøya, 0-9 mot Korsvoll 2 og 0-10 mot Lyn 2.av vestkantlagene.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Motivasjonen har fått seg en knekk, men Alisha gir ikke opp.

Hun vil satse på fotball. I det siste har hun prøvespilt for Hasle-Løren, en klubb i helt andre enden av dalen. Her opplever hun en helt annen verden.

Hun er forberedt på lange dager på T-bane og buss, noe klassevenninnen Tyra Neerland Ballo har fått erfare etter at hun begynte i Vålerenga/Hasle-Løren.

Tyra byttet klubb da hun var 12, før laget gikk i oppløsning.

– Jeg ville fortsette å satse, og nå må jeg begynne å fikse meg to timer før for å rekke trening, sier Tyra.

Hvem har størst ansvar for å gi et godt tilbud?

Foreldre/frivillige

Fotballkretsen/Norges Fotballforbund

Klubbene

Politikere

Nå spør dere vanskelig

Hva skjedde egentlig med 2010-laget i fjor?

I en melding like før julen 2022 kom det informasjon om at man vurderte to lag, for å gi alle et kamptilbud. Det ble varslet mer differensiering på trening.

– Laget ble delt i to, ett førstelag og ett andrelag. Men det var egentlig ikke nok spillere til å gjøre det. Flere som kom på andrelaget mistet lysten, fordi mange av vennene deres var på førstelaget. Så da ble det vanskelig. Trenerne ville ikke mer, og mange valgte å slutte, forteller Alisha.

Hun opplevde starten på fjoråret som kaotisk. Og istedenfor å få to lag, endte de opp med ingen.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Fotball-lederen i idrettslaget sier at laget ble oppløst på bakgrunn av mangel av frivillige.

– Vi er hundre prosent drevet av foreldre og frivillige, sier Håvard Braserudhaget - som oppfordrer foresatte til å prioritere barna sine.

Han kjenner ikke alle detaljene for 2010-kullet, men mener at det ikke kan ha vært nok spillere til å lage ett førstelag og ett andrelag.

– Og det er jo ikke noe vi anbefaler som klubb heller, spesielt ikke på jentesiden hvor venninneaspektet er så viktig.

Håvard Braserudhaget

Leder for fotballgruppa i Høybråten og Stovner IL

– Hvordan er tilbudet for ungdomsjenter i Groruddalen?

– Vi i Høybråten og Stovner har nå tilbud til alle årskull, bortsett fra 2010 - som ikke har eget lag, men som kan spille på 2009-laget. Blant klubbene rundt oss er det hull i alle årganger.

– Så vi har jo en tiltrekning på spillere fra naboklubber som ønsker å komme til oss. Samtidig så har vi som andre en trenerutfordring. Vi står i en frivillighetskrise som alle andre.

VG har spurt Oslo Fotballkrets om hvordan de vurderer tilbudet for unge jenter i Groruddalen.

Tore Jarl Bråteng

Leder i NFF Oslo

– Vi ser et behov av å styrke klubbenes forutsetninger for å gi et bedre tilbud til jentene, men for at det skal gi effekt må vi sammen med klubbene få flere foreldre til å velge fotball for sine døtre. Dette er fordi hvert enkelt klubbmiljø er avhengig av store nok grupper for å gjøre tiltakene bærekraftige og attraktive, sier Tore Jarl Bråteng.

Sindre ØgarMikal Emil Aaserud
Read Entire Article