Aksjeskandalen: Her er spørsmålene Solberg ikke svarer på

1 week ago 13 Erna Solberg har styrt Høyre siden 2004. Fredag fortalte hun om ektemannen Sindre Finnes sine aksjehandler på en pressekonferanse på Stortinget. Foto: Fredrik Solstad / VG

Høyre-leder Erna Solberg lover å legge frem en tidslinje på partiets håndtering av ektemannens aksjehandler. Frem til dette vil hun ikke svare på en rekke sentrale spørsmål.

Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Først fire dager etter valget la Solberg frem en liste som viste at ektemannen Sindre Finnes hadde gjort 3600 aksjehandler mens hun var statsminister. Dette gjorde henne inhabil i flere saker – og svekket tilliten hennes hos folket.

Solberg sier at hun ikke kjente til det totale omfanget av aksjehandelen, og kalte dette et alvorlig tillitsbrudd fra Finnes’ side.

Det er fremdeles en rekke ubesvarte spørsmål i saken.

Ifølge Solberg gikk alarmen fredagen før valget, 8. september. En E24-sak om 22 ukjente aksjehandler ble publisert to dager før. Solberg hadde også fått oversendt listen med akjehandlene.

Flere av disse var i selskaper som var ukjente både for henne og Statsministerens kontor, og viste et større omfang enn det Solberg hittil hadde fortalt om. Dermed var forklaringen hun hadde gitt velgerne gjennom hele valgkampen feil.

Samme dag fortalte Solberg til mediene at hun hadde bedt Finnes om å levere en fullstendig liste over handlene mens hun var statsminister.

Forsinket alarm

Solberg har hittil ikke fortalt offentligheten om hvorfor alarmen først gikk i forbindelse med denne alarmen ikke gikk da E24 kontaktet henne om denne saken. Saken ble publisert onsdag 6. september klokken 19.40.

Det store spørsmålet er: hvorfor la ikke Solberg frem hele listen før valget? Og hvis dette ikke var mulig: hvorfor la hun ikke frem deler av den?

VG sendte mandag en rekke spørsmål til Høyre, som de foreløpig ikke har svart på.

Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen opplyser til VG at de tar sikte på å publisere tidslinjen først, og komme tilbake til ubesvarte spørsmål etter dette.

Les også: Hele aksje-saken - enkelt forklart

 Erna Solberg og Sindre Finnes stemte sammen på Skjold skole i Bergen. Foto: Tuva Åserud / NTB

Aksjene: Hvor mye og når?

Listen Høyre har delt, viser kun hva Finnes har kjøpt, hvor mye han har kjøpt og datoen han har gjort det.

Den viser ikke flere andre data som er tilgjengelig i VPS-kontoerVPS-kontoerEn konto med oversikt over alle verdipapirer, som aksjer, fond, egenkapitalbevis, obligasjoner og sertifikater. , som klokkeslett, verdi eller hvilken plattform som er brukt for kjøpene. VG har spurt Høyre om de vil dele denne informasjonen med offentligheten. Det har de ikke svart på.

Det gjør det vanskelig å ettergå hvor mye Finnes har tjent på hver enkelt handel. Han har både handlet i aksjer og veddemål på om børsen går opp og ned, såkalte «bear» og «bull»-papirer. Solberg har tidligere opplyst at han tjente 1,8 millioner kroner.

Identisk aksjeliste?

Vi vet ikke om listen Solberg delte fredag 15. september er identisk med den Solberg skal ha fått fra Finnes onsdag 13. september. Høyre har verken svart på VGs spørsmål om dette – eller om hvilke endringer som eventuelt ble gjort.

VG har spurt Solberg om det konkrete tidspunktet hun ba Finnes om å lage aksjelisten – og hvilken informasjon hun fikk fra mannen mellom fredag 8. september og onsdag 13. september.

Solberg har ikke svart på dette – eller på spørsmål om Finnes fikk hjelp fra noen i Høyre eller Solbergs stab for å sette sammen eller bearbeide listen. VG har spurt om hvem dette i så fall var, og om Finnes har fått assistanse av noen utenfor partiet til å sette sammen listen eller få juridiske råd.

Foto: Helge Mikalsen / VG

Fredagen før valget sa Solberg at det ville ta tid å legge frem listen:

– Jeg har bedt Sindre lage en liste over aksjehandlene. Det tar selvfølgelig litt tid. Det er mye som skal gås tilbake når det er over ti år siden jeg startet som statsminister. Det skal vi bruke tid til å fremme til, sa Solberg til NRK fredagen før valget, den 8. september.

Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen har opplyst at Finnes kun hadde tilgang til data fra sin VPS-konto tilbake fra 2019. Han sier samtidig at det tok tid for Finnes å utarbeide listen fordi det ifølge ham hadde vært svært omfattende handel, over mange år og fra ulike konti. Han sier at alle andre opplysninger måtte hentes ut manuelt fra bank og ligningspapirer.

Ifølge eksperter VG har snakket med kan ta det en times tid å hente ut de dataene.

VG har derfor bedt om en liste over hvor han handlet aksjer og hvilke meglere og verktøy han brukte. VG har også spurt Solberg om hvorfor de ikke la frem alle disse transaksjonene, som var lett tilgjengelig gjennom VPS-kontoen, allerede da Solberg fikk en dårlig følelse fredagen før valget.

Merket hun inntektshoppet?

Finnes sin personinntekt økte med nesten 400.000 kroner fra 2019 til 2020, ifølge skattelistene. Han hadde skattbar inntekt på 897.106 i 2019 og 1.314.225 i 2020. Den skattbare inntekten økte ytterlige knappe 250.000 kroner til 2021, da han tjente 1.548.737.

Formuen økte også fra to millioner i 2018 til 3,6 millioner kroner i 2020.

VG har spurt hvordan Solberg reagerte på denne økningen i formue og inntekt, om hun undersøkte årsaken og svaret eventuelt var. Hun har ikke svart på spørsmålet.

Politikkprat

Snakker ekteparet Solberg og Finnes om politikk? Ifølge Finnes selv er svaret ja.

I 2020 sa han til Kapital at de snakker om bedriftsøkonomiske forhold og næringspolitikk «både til frokost og til middag».

«Lytter hun til dine synspunkter i næringspolitiske spørsmål?», spurte Kapital.

«Det gjør hun», svarte Finnes.

VG har spurt Solberg om dette stemmer – og hvordan ekteparet kan snakke så tett om politikk uten å komme inn på enkeltsaker som kan ha påvirket aksjekurser.

Diskuterte de corona-tiltak?

VG kunne mandag avdekke at Sindre Finnes satset på børsnedgang dagen før regjeringen i september 2020 varslet nye corona-innstramminger.

VG har spurt om hun diskuterte innstramminger eller lettelser med ektemannen før de ble offentliggjort. Corona-reglene påvirket også alles liv direkte. VG har også spurt om Solberg diskuterte privatlivet, familielivet eller andre praktiske spørsmål som kunne påvirkes av lettelser eller innstramminger før de ble offentliggjort.

Du kan lese hele VGs liste med ubesvarte spørsmål her:

Publisert:

Publisert: 19.09.23 kl. 10:50

Read Entire Article