Nå som november er her, oversvømmes vi av reklamer som minner oss om julens verdier – nestekjærlighet og medfølelse. Vi oppfordres til å støtte familier som ikke har råd til å feire jul med samme overflod som mange av oss er vant til. Dette er en viktig påminnelse om vårt samfunnsansvar. Spørsmålet er likevel: Hva skjer etter jul, når hverdagen og januar vender tilbake?
I Kristiansand lever over 2000 barn i relativ fattigdom. For dem betyr økonomiske utfordringer at begrensningene ikke forsvinner etter julehøytiden. Mange føler seg isolert, både fra jevnaldrende og fra resten av samfunnet. I Norge som helhet lever mer enn 115.000 barn – over 12 pst. av norske barn – i relativ fattigdom. Tall fra UNICEF viser en barnefattigdomsrate på 10,4 pst., noe som plasserer Norge i en urovekkende posisjon sammenlignet med andre nordiske land. Dette innebærer at mange barn vokser opp med en konstant følelse av savn, ikke bare materielt, men også sosialt. De møter hverdagen med en økonomisk og sosial usikkerhet som skaper en barriere mot deltakelse i samfunnet.
I Kristiansand finnes det familier som strever med å dekke grunnleggende behov som ernæring, stabil bolig og deltakelse i fritidsaktiviteter. Barnefattigdom begrenser barn både økonomisk og sosialt, noe som kan få alvorlige konsekvenser for deres utvikling, helse og utdanning. Forskning viser at barn som vokser opp i fattigdom, ofte er mer sårbare for stress og sosial isolasjon, med påfølgende negative konsekvenser for deres psykiske helse. Mindre kjent er det kanskje at nyere forskning viser hvordan barnefattigdom ofte overses av fagpersoner som møter barna til daglig. Ofte tilskrives utfordringene foreldrenes oppdragelsesevner, uten at økonomiske forhold tas i betraktning som mulig årsak. Dette understreker stigmaet som fortsatt omgir fattigdom, og som gjør det vanskelig for barna og familiene å få riktig støtte og forståelse.
Silje Langøy Madsen
Barnefattigdom er ikke bare en utfordring for den enkelte familie, men for hele samfunnet. Uten tiltak for å utjevne forskjellene risikerer vi at sosial mobilitet stagnerer, og at fattigdom går i arv. Norske kommuner rapporterer om økte utgifter til sosialhjelp og spesialpedagogiske tiltak, og forskning viser en sammenheng mellom økonomiske utfordringer i barndommen og framtidig behov for helse- og sosialtjenester. Økonomisk sett burde dette alene være nok til å få politikere til å handle, men det etiske ansvaret veier enda tyngre. Hvert barn som faller utenfor, representerer et tapt potensial, en samfunnsressurs som aldri blir realisert. Derfor er det avgjørende å gjennomføre tiltak som gir barn og unge reelle muligheter for sosial og økonomisk vekst.
Flere organisasjoner i byen jobber for å skape muligheter for disse barna, men innsatsen må styrkes og koordineres bedre. Vår innsats for å bekjempe barnefattigdom kan ikke være forbeholdt veldedighet i desember; vi må ta ansvar hele året. Dette er en vedvarende krise som krever helhetlige og langsiktige løsninger. De i overkant av 2000 barn som lever i vår by fortjener mer enn kortsiktige tiltak – de fortjener en barndom på lik linje med sine jevnaldrende. Disse barna fortjener ikke at fremtiden deres avgjøres av skiftende politiske prioriteringer! Deres barndom bør være bygget på grunnleggende rettigheter og muligheter. Å investere i barns rett til en trygg og inkluderende oppvekst er ikke bare et ansvar, men en nødvendighet for et bærekraftig Kristiansand, der sosial rettferdighet og like muligheter forblir fundamentale verdier.