Sjøhyttesalget rett til himmels

Ferske apriltall viser rekordhøy temperatur i sjøhyttemarkedet. I Nevlunghavn bladde Kjos-datter opp til Larvik-rekord under radaren.

Sjøhyttesalget rett til himmels
Hittil i år er det omsatt 64 prosent flere sjøhytter, sammenlignet med fjorårets fire første måneder. Det viser ferske tall Finansavisen har hentet inn over tinglyste salg fra Prognosesenteret.

– Tallene er helt ville. Salget av sjøhytter er ekstremt høyt – hvor april utmerker seg med et gigantisk hopp, sier senioranalytiker Carl Christian Mathiesen i Prognosesenteret.

– Kjøpte usett i fjor

Det er lett å tenke at nedstengingen 12. mars i fjor, og at regjeringens utskjelte hytteforbud 19. mars – som varte helt til slutten av april – bremset sjøhyttesalget, og at tallene ikke gir mening. Men, neida – det ble omsatt flere sjøhytter både i mars og april under nedstengingen i fjor, enn i tilsvarende måneder i 2019 (se tabellen).

– Tallene viser at mange kjøpte sjøhytte usett i mars og april 2020, og at hytteforbudet ikke ga lavere salg.

Statistikken viser også at hyttemarkedet utmerket seg med raske overtagelser uten etterslep i tinglysningene, i årets kjøligere måneder.  

Eksploderte i april

Til tross for full lockdown i starten av pandemien, ble det i mars i fjor omsatt 146 sjøhytter – 10 flere enn i mars 2019. I april i fjor steg antall omsatte sjøhytter med fem, til 169. 

Veksten er beskjeden sammenlignet med eksplosjonen i salget av sjøhytter i år. 

I mars fikk hele 244 hytter langs kysten nye eiere – et giganthopp på 67 prosent, mot mars i fjor.

April utmerker seg med rekordsterke 86 prosent flere omsatte sjøhytter – i et umettelig marked fikk 314 sjøhytter nye eiere.

Omsatte sjøhytter 2019-2021 (januar-april)

 
Måned201920202021

%-endring 2020-2021

Januar15711917245 %
Februar11512619051 %
Mars13614624467 %
April16516931486 %
Totalt57356092064 %
Kilde: Prognosesenteret og Grunnboken

– Nok et år med sommerferie i Norge, sender etterspørselen til himmels. Mange ønsker seg også hytte nå som de kan bruke den mer, som hjemmekontor.

15 prosents prisvekst

Rekordmange salg viser at nordmenn villig blar opp for å sikre seg sommerferie i Norge.

– Lave renter og høyere boligpriser har også økt lånekapasiteten til hyttekjøpere. Mange rike har blitt enda rikere i aksjemarkedet. Sammen med et lavt tilbud av hytter får vi et relativt høyt prisnivå ut 2021, hevder Mathiesen.

– HELT VILLE TALL: Carl Christian Mathiesen, analysesjef i Prognosesenteret.

Foto: Prognosesenteret

Tallene fra Prognosesenteret viser at kvadratmeterprisen for omsatte sjøhytter i år har steget med 15 prosent, sammenlignet med prisene i fjorårets fire første måneder.

– Kvadratmeterprisen sier mer om prisutviklingen enn gjennomsnittspriser, da det omsettes ulike typer hytter, størrelse og alder.

– Vi tror på nok et rekordår i antall omsetninger og prisvekst, sier analytikeren.

Statistikken viser også at hele 90 prosent av sjøhyttene er solgt over prisantydning i år.

Kjos-rekord

I Nevlunghavn har det fersk salget av kjempeeiendommen Karibakken 21, satt prisrekord både for bolig- og sjøhyttemarkedet i Larvik. Salget skjedde «off market» og er ikke tinglyst.

Kjøper er Bjørn Kjos yngste datter Anna Helene Kjos-Mathisen (38).

Kjos-Mathisen bekrefter til Finansavisen at hun sammen med ektemannen Stig Aleksander Kjos-Mathisen (39) har kjøpt prakteiendommen for 26 millioner kroner. 

Hun ønsker ikke å uttale seg ytterligere om kjøpet.

Eiendommen lå ute for 30 millioner rundt St. Hans i fjor uten napp, og ble trukket fra markedet i august. I det stille har Kjos-Mathiesen kapret strandperlen før den nådde markedet igjen. 

Anna jobber som pilot i farens tidligere flyselskap Norwegian. Ektemannen er adm. direktør i kryptobørsen Norwegian Block Exchange, et selskap med Kjos-familien som største eier.

I Nevlunghavn får familien Kjos-Mathisen en egen odde med 300 graders uhindret sjøutsikt fra den 30 mål store tomten i vannkanten, når de overtar før sommerferien. Det romslige sommerhuset har 7 soverom og nok av boltreplass for familien og venner.

Ekstrem april

Meglere Finansavisen har snakket med bekrefter at det er kamp om sjøhyttene. Tore Solberg i EiendomsMegler 1 Buskerud og Vestfold selger hytter i skjærgården rundt Tjøme, Sandefjord og Larvik.

BÅNN GASS: Vestfold-megler Tore Solberg i EiendomsMegler 1 BV.

Foto: Eiendomsmegler 1 Sandefjord

– Vi har skrudd prisene opp 10–20 prosent fra i fjor, og likevel selger vi raskere og de fleste over prisantydning, sier Solberg.

– Vi har solgt langt flere hytter nå i april. Kjøpere har skjønt at det går mot en ny sommer i Norge og er utålmodige med å lande hyttesalget.

Solberg opplever raske salg i alle prisklasser, og budkrig for hytter mange har råd til. 

SOLGT 60 PROSENT OVER PRISANTYDNING: Overkommelig prisantydning for mange bidro til overopphetet budrunde. Kjøper bladde opp 5,85 millioner for oppussingsobjektet Grindholmen 19 på en øy i Sandefjord. 

Foto: Karl Filip Kronstad

I forrige uke solgte han Grindholmen 19 i Sandefjord, som var lagt ut med prisantydning 3,7 millioner. Hytta på 56 kvadratmeter har sjøutsikt, men ikke strandlinje. 

Med oppgraderingsbehov og  beliggenhet på en øy, var Solberg overrasket over responsen.

– Interessen var så stor at vi til slutt holdt døren åpen fra morgenen til kveld så folk kunne komme og gå hele helgen. 

Hytta ble solgt første dag det var mulig å legge inn bud.

– Det var 12 forskjellige budgivere som slåss om hytta. Den ble solgt for 5,85 millioner – hele 2,15 millioner over prisantydning.

– Mange er fortvilet nå over at det er så lite ute i markedet, fordi alt rives unna. Det har kommet mange nye kjøpere med corona, og det koster ikke en dritt å låne penger med lav rente.

Dyrt går raskt

I forrige uke solgte også Solberg en sjøhytte i øvre prissjiktet. Glennestranda 50 med 80 meter sjølinje, sandstrand og båtbrygge i rikingparadiset Tjøme, var lagt ut med prisantydning 27 millioner kroner.

SOLGT FOR 26 MILLIONER: Tjøme-perlen Glennestranda 50 ble solgt i forrige uke – i budrunde den første dagen det var lov å legge inn bud etter visningene. Kjøper er ikke kjent.

Foto: Karl Filip Kronstad

– Det var høy interesse og eiendommen ble solgt første dag det var mulig å legge inn bud. Prisen endte på 26 millioner, like under, men det er vanskelig å prise flotte strandeiendommer når hytta er fra 1936. Kjøpere vurderte nok oppgraderinger.

– Den er ikke tinglyst, så jeg kan ikke avsløre hvem kjøper er.

Til helgen har Solberg visning på en enda dyrere strandeiendom – på en øy like ved Kragerø.

Eiendommen Vestre Vågøy 27 beskrives i annonsen som «En arkitektonisk perle - et ferieparadis av de sjeldne! Med sandstrand og dypvannsbrygge.»

– Det er en voldsom digital interesse på Finn-annonsen. Prisantydningen er 29 millioner og vi har flere påmeldte til visning.

29 MILLIONER: Strandperlen Vestre Vågøy 27 er en klikkvinner på Finn. Det gjenstår å se om budene hagler inn etter visningene i helgen. 

Foto: Karl Filip Kronstad

Utsolgt

Privatmegleren Sædberg og Lian i Kristiansand har kyststripen fra Grimstad til Mandal, inkludert eksklusive Blindleia, som sitt primærområde. Kontoret med 12 meglere har flere boliger for salg, men kun tre sjøhytter igjen i markedet.

Megler og partner Gustav Sædberg er utsolgt for hytter.

– Vi har priset eiendommene høyere, etter at mange gikk 10 prosent over prisantydning i fjor. Jeg har solgt flere hytter i år enn tidligere år. Alt er solgt, og jeg har tre overtagelser av hytter på fredag, sier Sædberg.

TIDVIS UTSOLGT: Gustav Sædberg i Privatmegleren Sædberg & Lian.

Foto: Privatmegleren Sædberg & Lian

Blant eiendommene som har overtagelse, er Langholmsundveien 98 like sør for i Blindleia i Lillesand, som det ble budkamp om.

Hytta har et bryggeområde som sjølinje, bilvei helt frem, og ble lagt ut med prisantydning 7 millioner.

– Det var hele 20 interessenter som tok turen og så på hytta. Tre budgivere knivet og strakk prisen til 7,65 millioner. 

– Jeg har ingen hyttesalg under prisantydning i år. Noen har landet på, men de fleste er solgt godt over.

Selgere trekker seg

Sædberg tror ikke det kommer et maislipp av hytter på Sørlandet i år, slik det pleier.

– Jeg frykter at jeg får færre eiendommene for salg før sommeren. Jeg har spurt flere om å sette i gang, som hadde planlagt å selge, men flere har trukket seg og vil beholde hytta.

20 MILLIONER: Haukholmen 1 i eksklusive Blindleia på Sørlandet setter Gustav Sædberg i arbeid igjen, når den legges ut fredag.

Foto: Sondre Transeth

Fredag får likevel Sædberg litt å gjøre igjen. Da legger han ut årets hittil dyreste eiendom i sørlandsskjærgården.

– Haukholmen 1, en øy midt i Blindleia, får prisantydning 20 millioner. Jeg er spent på responsen siden det ikke finnes lignende eiendommer i markedet.